Kako se pravi zaprška od brašna?

Kako se pravi zaprška od brašna?

Možda ste čuli za poslovicu Ako je pasulj, da je zapržen. Zaprške jelima daju puniji i finalni ukus. Jedna od najkorišćenijih zaprški koja se upotrebljava u čitavom svetu je zaprška od brašna.

Postoje dve osnovne vrste zaprški – svetla i tamna, a njihov naziv se određuje na osnovu boje brašna.

Zaprška, kako joj samo ime govori, pravi se, kada se brašno doda u slabo nagrejanu masnoću – 120-130 stepeni i uz neprestano mešanje se prži dok ne dobije svetložutu boju.

Kako se dobija ova boja koa podstiče apetit? Kod zagrevanja brašna u masnoći ili kod njegovog suvog prženja u tiganju ili plehu u rerni, javlja se razlaganje belančevina i skroba.

Posledica koja se javlja kod visokih temperatura, naročito za šećere u brašnu, je ta da se oni karamelizuju i dobijaju svetložutu do tamno zlatnu boju.

Kod standardnog pripremanja zaprške, masnoća se zagreva na umerenoj vatri, nakon toga se dodaje brašno i uz neprestano mešanje se prži do željene boje.

Možete napraviti i takozvanu suvu zapršku od brašna. U ovom procesu ne dodaje se masnoća. Brašno se peče ili bolje rečeno prži u tiganju sa debelim dnom, odgovarajućem plehu ili čak i u mikrotalasnoj pećnici dok ne promeni boju. Nakon toga se koristi za zgušnjavanje čorbi i sosova.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji