Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi zaprška od brašna?

Kako se pravi zaprška od brašna?

MarianeMariane
Džedaj
1561194
Kako se pravi zaprška od brašna?

Možda ste čuli za poslovicu Ako je pasulj, da je zapržen. Zaprške jelima daju puniji i finalni ukus. Jedna od najkorišćenijih zaprški koja se upotrebljava u čitavom svetu je zaprška od brašna.

Postoje dve osnovne vrste zaprški – svetla i tamna, a njihov naziv se određuje na osnovu boje brašna.

Zaprška, kako joj samo ime govori, pravi se, kada se brašno doda u slabo nagrejanu masnoću – 120-130 stepeni i uz neprestano mešanje se prži dok ne dobije svetložutu boju.

Kako se dobija ova boja koa podstiče apetit? Kod zagrevanja brašna u masnoći ili kod njegovog suvog prženja u tiganju ili plehu u rerni, javlja se razlaganje belančevina i skroba.

Posledica koja se javlja kod visokih temperatura, naročito za šećere u brašnu, je ta da se oni karamelizuju i dobijaju svetložutu do tamno zlatnu boju.

Kod standardnog pripremanja zaprške, masnoća se zagreva na umerenoj vatri, nakon toga se dodaje brašno i uz neprestano mešanje se prži do željene boje.

Možete napraviti i takozvanu suvu zapršku od brašna. U ovom procesu ne dodaje se masnoća. Brašno se peče ili bolje rečeno prži u tiganju sa debelim dnom, odgovarajućem plehu ili čak i u mikrotalasnoj pećnici dok ne promeni boju. Nakon toga se koristi za zgušnjavanje čorbi i sosova.

Nakon šro ste se upoznali sa zaprškom od brašna, preporučujemo da probate sledeće recepte sa zaprškom:

- čorba od pasulja;

- čorba od sočiva;

- vinski kebab.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji