Ne možemo ni da zamilsimo naš omiljeni tiramisu bez maskarponea. Ovaj istančani italijanski sir ima mekanu i kremastu strukturu, koja je savršena za pripremu različitih deserata.
Smatra se da je maskarpone nastao u oblasti Lombardija, gde se u prošlosti nazivao Markarpa, što u prevodu znači - proizvod nastao od surutke koja ostaje prilikom pripreme tipičnih tvrdih italijanskih sireva.
Maskarpone ima gustinu sitnog sira, ali nema njenu tipičnu zrnastvu strukturu i odlikuje ga visok sadržaj masnoća (75 procenata) pa se široko upotrebljava u kulinarstvu.
Kada maskarpone promešate sa običnim šećerom, dobićete izvanredan krem za tortu ili kolač. Maskarpone može da se jede u kombinaciji sa keksom, piškotama ili sa slatkom. Od njega se može pripremiti čizkejk sa jagodama i maskarponeom,nežna čokoladna torta sa maskarponeom, pa čak i lazanja sa maskarponeom.
Komentari