Kako se peku lešnici?

Kako se peku lešnici?

Lešnici su veoma ukusni, i veoma su korisni. Ovo specifično koštunjavo voće je veoma skupo, naročito ako kupujete već pečene lešnike, pa se sve više domaćica odlučuje da ih peče kod kuće.

Dobra vest je to da se lešnici peku relativno lako i ako se pridržavate naših uputstava, prosto nema načina da pogrešite i da eventualno prepečete ili izgorite lešnike.

Prvo moramo da napomenemo da lešnici, kao i ostalo koštunjavo voće, imaju tvrdu ljusku, koja se mora odstraniti.

Kada ih očistite od tvrde ljuske, primetićete da plod lešnika ima tanku braon opnu (gotovi oljušteni lešnici, kupljeni u prodavnici je nemaju). Ova opna nije nikakva prepreka da se lešnici pravilno ispeku.

Ako ipak želite da je skinete, možete blanširati lešnike na nekoliko minuta u vreloj vodi u koju ste rastvorili 2-3 kašike sode bikarbone. Nakon toga je dovoljno da isplaknete lešnike u hladnoj vodi i opna će sama otpasti.

Vreme je da počnete sa pečenjem lešnika. Po želji, možete ih lagano pokvasiti i posoliti. Lešnici se peku oko 18-20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, a nakon 10 minuta se promešaju i provere, kako ne bi pregoreli.

Veoma brzo i lako možete ispeći lešnike u mikrotalasnoj pećnici. Vreme za pečenjepola kilograma lešnika je oko 5-6 minuta, a nakon treće minuta treba da ih promešate i da ih nakon toga proveravate na svaki minut. Tajna hrskavih lešnika je da ih premažete umućenim belancem pre pečenja.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
0000000
0000000
28.09.2019 09:56
Dobar savet ,ja lešnike ne blanširam već ih pečem u rerni na 250C oko deset munuta povremeno promešam ,Kad su dobili zlatnožutu boju izvadim i istresem u platnenu krpu prekrijem krpom i istrljam dok su vrući sva kožica apadne sa njih .
1
0