Tofu sir je do skoro bio potpuna nepoznanica našim domaćicama, a danas već smelo zauzima svoje mesto na meniju. Ime ovog sira od soje potiče iz japanskog jezika i sadrži reči "to" (zrna soje) i "fu" (sir). Ova lagana hrana upija arome i ukuse okolnih namirnica i soseva i ima odlične hranljive karakteristike.
Tofu sir je veoma značajan izvor proteina. On se pravi od sojinog mleka i sadrži svih 8 esencijalnih aminokiselina. U njemu ima i magnezijuma, kalijuma, fosfora, natrijuma i vitamina B grupe.
Tofu se može jesti sirov, bez termičke obrade. Jednostavno treba da se ocedi od vode u kojoj se čuva, nakon toga da se začini sa malo maslinovog ulja i začina i to je to.
U tradicionalnoj kineskoj kuhinji, tofu sir ima primenu u pripremi supa i jela koja se spremaju u voku. Tofu se kombinuje odlično sa povrćem, ribom i mesom. Možete pripremiti ukusni pohovani tofu sir, pečeni tofu sir, pa čak i egzotičnu salatu od kinoe i tofu sira sa povrćem.
Komentari