Kako se mute belanca na pari?

Kako se mute belanca na pari?

U životu svakog kuvara dolazi momenat u kome poželi da se oproba u nečemu malo složenijem, kao što je na primer torta puslica. Ipak, manjina su oni koji su se iz prvog puta uspešno izborili sa izazovom da umute belanca na pravi način.

Profesionalci će vam reći, da postoji nekoliko pravila, koja obavezno treba da poštujete kod mućenja belanaca na pari, kako bi imali odličan rezultat.

Sada ćemo ih i mi podeliti sa vama.

Na prvom mestu, treba odmah da jasno naglasimo da je kod rada sa jajima, od najveće važnosti da ona budu sveža i da budu na sobnoj temperaturi.

Mućenje belanaca na pari zahteva od vas da imate 2 posude različite zapremine. Prednost imaju aluminijumske posude ili posude od drugog metala. Nikako nemojte da koristite drvene ili plastične posude, jer nikako ne odgovaraju ovom zadatku.

Sledi zagrevanje vode u većoj posudi. Voda treba da bude veoma topla, ali nikako vruća, jer će se belanca zgrudvati. Preporučuje se da temperatura vode bude oko 70 stepeni.

Belanca se sipaju u manju posudu, a nju stavite u veću i vatru smanjite na 50%.

Sledi energično mućenje u sledećih 5-7 minuta, a mućenje treba da bude samo u jednom pravcu.

Ako u belanca treba da se doda šećer, to se ne radi odjednom, već u sasvim malim delovima.

Obavezan uslov je i to da su belanca vrlo pažljivo odojena od žumanaca i da posuda u kojoj ih mutite bude potpuno suva i čista.

Umućen sneg od belanaca se nalazi u osnovi nekih od najukusnijih deserata - ekleri sa puslicama i čokoladne puslice.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji