bonapeti.rs»Saveti»Za koja jela se koristi celer, gde se koristi koren, a gde stablo?

Za koja jela se koristi celer, gde se koristi koren, a gde stablo?

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2671k1k
Za koja jela se koristi celer, gde se koristi koren, a gde stablo?

Celer je dvogodišnja biljka, koja spada u istu porodicu biljaka kao i peršun i šargarepa.

Savremeni celer stvoren je iz divljeg celera još u dalekoj prošlosti. U današnje vreme uzgaja se nekoliko vrsta celera - kod nekih vrsta dobro se razvija koren, dok se kod drugih bolje razvijaju stablo i listovi.

Kod nas i ne samo kod nas, celer ima široku upotrebu u kulinarstvu. Za kuvanje i direktnu konzumaciju koristi se koren, ali i stabla i listovi biljke.

Majstori kulinarstva će vam reći da se koren celera može upotrebiti kao korenasto povrće i da se kao takvo može rendati, pržiti i peći.

Ukusan dokaz kulinarskih kvaliteta celera je ova Supa od celera, koju možete pripremiti i sami.

Slobodno možete konzumirati celer i u svežem stanju, kako koren, tako i zeleni deo, koji možete iskoristiti da začinite različita jela i salate. U slučaju da imate više celera, možete ga osušiti i kasnije ga koristiti kao začin.

Celer je izuzetno bogat korisnim vitaminima i mikroelementima za naše zdravlje i zbog toga ljubitelji zdrave ishrane često piju frešove u koje dodaju celer.

U balkanskoj kuhinji, celer ima široku upotrebu kod pripreme zimnica, a nezamenjivi je deo pripreme ukusnih zimskih turšija.

Specifični ukus celera odlično naglašava ukus jela sa mesom ili janija sa krompirom. Takođe, i kod nas je već prisutna moda koja je došla iz Amerike da se grickaju sveže stabljike celera.

Primenu u kulinarstvu pronašlo je čak i seme celera, koje je bogato eteričnim uljima i ima bogat pikantni miris. Smrvljeno seme celera je odličan začin za različite vrste čorbi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji