Kako da sačuvamo masline?

Kako da sačuvamo masline?

Masline su izuzetno ukusne. Prema mišljenju mnogih, masline su čudotvorni plod, koji ima bezbroj korisnih svojstava za naše zdravlje. Masline su bogate omega-6 i omega-9 monozasićenim masnim kiselinama. Pored toga, one sadrže velike količine vitamina A, vitamina B, vitamina D, što je samo jedan od razloga da ih uključite u svakodnevnu ishranu.

Nezavisno od toga da li volite crne masline ili zelene masline, punjene ili drugu vrstu, uvek ćete sebi postaviti pitanje kako da sačuvate ovaj ukusni plod, ako ste kupili veću količinu.

Načini čuvanja maslina se razlikuju od toga da li su masline sveže, tek ubrane od drveta ili su u pitanju već obrađene masline iz prodavnice.

Obrađene masline, koje se prodaju na kilogram, nemaju potrebe za nikakvom dodatnom obradom. One se mogu čuvati u plastičnoj posudi u frižideru 2-3 dana.

Ako je reč o većoj količini maslina, možete ih prebaciti u tegle i da ih zalijete slanim rastvorom vode i da odozgo sipate 1 prst maslinovog ulja. Razume se, umesto da ih čuvate, od njih možete pripremiti pirinač sa pečurkama i maslinama na kineski način ili aromatičnog zeca sa maslinama i začinima.

Masline možete čuvati u teglama, koje ste napunili maslinovim uljem u koje ste dodali i aromatične začine po vašem izboru - ruzmarin, beli luk, majčinu dušicu i dr. Nakon toga, začinjeno maslinovo ulje možete iskoristiti za salate ili sosove.

Ako ste kupili sveže masline, odmah treba da ih potopite u slani rastvor najmanje na mesec dana, pre nego što budu dobre za konzumaciju. Nakon toga ih možete čuvati na jedan od gore opisanih načina.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji