Bonapeti.rs»Saveti»Kako se rastvara pektin?

Kako se rastvara pektin?

MarianeMariane
Džedaj
1561194
Kako se rastvara pektin?

Pektin je izuzetno koristan za organizam. Prvi put je bio izolovan od strane francuskog fizičara Luja Voklena 1790. godine. On je u jabukama otkrio do tada nepoznatu supstancu, koje je imalo veoma jaku sposobnost želiranja.

Četiri decenija kasnije, jedan njegov sunarodnik - Anri Brankot, fokusirao se na pektin i detaljno je opisao ovu supstancu. Upravo je on dao i ime pektin, koje dolazi od grčke reči pektos, koja znači zgrušan.

Danas se pektin preporučuje osobama koje imaju veoma visok nivo lošeg holesterola. On se upotrebljava za opštu detoksikaciju i na taj način deluje preventivno na pojavu raka u debelom crevu.

Pektin ima osobinu da usporava proces varenja hrane i pražnjenja creva, a na taj način sprečava drastična kolebanja šećera u krvi i posebno je preporučljiv za osobe koje boluju od dijabetesa.

Obično se u apotekama može naći u obliku praha, a pre upotrebe se rastvara. Ne treba da rastvarate pektin u toploj vodi, jer će to u velikom stepenu umanjiti njegove korisne osobine.

Rastvoreni pektin treba da se ostavi da nabubri, a nakon toga ga možete dodati u kiselo mleko, voćni sok ili da ga prosto rastvorite sa još malo vode i da ga popijete. Konzumiranje pektina treba obaviti najmanje 30 minuta pre jela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji