Pektin je izuzetno koristan za organizam. Prvi put je bio izolovan od strane francuskog fizičara Luja Voklena 1790. godine. On je u jabukama otkrio do tada nepoznatu supstancu, koje je imalo veoma jaku sposobnost želiranja.
Četiri decenija kasnije, jedan njegov sunarodnik - Anri Brankot, fokusirao se na pektin i detaljno je opisao ovu supstancu. Upravo je on dao i ime pektin, koje dolazi od grčke reči pektos, koja znači zgrušan.
Danas se pektin preporučuje osobama koje imaju veoma visok nivo lošeg holesterola. On se upotrebljava za opštu detoksikaciju i na taj način deluje preventivno na pojavu raka u debelom crevu.
Pektin ima osobinu da usporava proces varenja hrane i pražnjenja creva, a na taj način sprečava drastična kolebanja šećera u krvi i posebno je preporučljiv za osobe koje boluju od dijabetesa.
Obično se u apotekama može naći u obliku praha, a pre upotrebe se rastvara. Ne treba da rastvarate pektin u toploj vodi, jer će to u velikom stepenu umanjiti njegove korisne osobine.
Rastvoreni pektin treba da se ostavi da nabubri, a nakon toga ga možete dodati u kiselo mleko, voćni sok ili da ga prosto rastvorite sa još malo vode i da ga popijete. Konzumiranje pektina treba obaviti najmanje 30 minuta pre jela.
Komentari