U poslednje vreme, kod nas je sve popularnije orahovo ulje. Ovaj proizvod, koji se može pronaći u trgovinskim lancima, pronalazi široku upotrebu u kulinarstvu. Orahovo ulje ima izuzetno mekan i karakterističan miris i ukus, koji na neponovljiv način podcrtavaju aromu dinstanog povrća, pečenog mesa, zelenih salata i dr.
Pored toga, orahovo ulje je veoma korisno. Ono je bogato vitaminom A i vitaminom E, koji veoma povoljno utiču na naš vid. U sastav orahovog ulja ulaze i esencijalne masne kiseline Omega-3, Omega-6 i Omega-9, koje se ne mogu proizvesti u ljudskom organizmu.
Svakodnevni unos 1-3 kašike orahovog ulja sprečava pojavu i razvoj arteroskleroze, pomaže normalnim funkcijama organizma, usporava proces starenja, čuva od oboljenja srca i krvnih sudova, a ima i antiparazitsko dejstvo.
Orahovo ulje se dobija presovanjem oraha. Dobijeno ulje prolazi kroz nekoliko etapa filtriranja, dok ne bude bistro. U njegove kulinarske kvalitete možete se ubediti i sami ako pripremite izuzetno svežu salatu od avokada i šunke.
Komentari