bonapeti.rs»Saveti»Kako se kuva i koliko vremena se kuva teleći jezik?

Kako se kuva i koliko vremena se kuva teleći jezik?

Velichka ShtarbanovaVelichka Shtarbanova
Šef kuhinje
546
Kako se kuva i koliko vremena se kuva teleći jezik?

Malo je onih koji mogu da ostanu ravnodušni pri pomisli na teleći jezik sa paradajzom u rerni ili na teleći jezik u maslacu. Pripremanje ovih delikatesa počinje kuvanjem telećeg jezika.

Kada kupite teleći jezik, ako je on zamrznut, najpre ga razmrznite i ostavite ga oko 1 sat u hladnoj posoljenoj vodi.

Malo više. Kuvari savetuju da posolite teleći jezik i da ga ostavite 24 sata u frižideru pre nego što ga stavite da se kuva. Ako ne žurite, poslušajte ovaj savet.

Teleći jezik može da se skuva u običnoj šerpi za oko 2 sata. Ako koristite ekspres lonac za kuvanje, skratićete vreme kuvanja na 50 minuta. Poštujte ova vremena, jer teleći jezik nije dobar ako je prekuvan!

U kakvoj god posudi rešite da kuvate jezik, sipajte hladnu vodu, stavite jezik i tada kuvajte.

Izbacite prvu vodu, dolijte čistu, dodajte jednu oljuštenu šargarepu i jednu glavicu očišćenog crnog luka, ali ih nemojte seći. Proverite da li je jezik kuvan oštrim nožem ili viljuškom - treba da ga ubodete i ne treba da imate veliki otpor prilikom toga, jednostavnije, jezik treba da bude mekan.

Izvadite jezik i prebacite ga u hladnu vodu na 4-5 minuta. Oljuštite ga dok je još topao, jer će vam tako biti lakše da ga oljuštite. Ako ga ostavite neoljuštenog i tako se ohladi, biće vam znatno teže da ga oljuštite.

Oljušteni jezik stavite na hladno mesto da se stegne, a ako ima potrebe, stavite ga u frižider. Na taj način ćete moći da ga bez problema nasečete na tanke kriške.

Od ovog trenutka, samo od vas zavisi kako ćete ga pripremiti - u maslacu, kao pohovanu poslasticu ili kao kuvano jelo. Mi vam preporučujemo da obavezno probate pohovani teleći jezik.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji