Kako se i koliko vremena peče jagnjeća plećka?

Priprema jagnjeće plećke ima svoje tajne. Mora se tako pripremiti da se jagnjetina topi u ustima, a da istovremeno ima rumenu i hrskavu koricu.

Kako bi to postigli, treba da veoma dobro začinite jagnjeću plećku, a ako je prevelika ili ne želite da je pečete celu ili jednostavno ne želite da se mučite kod serviranja, možete je iseći na komade. Iskusni kuvari će vam preporučiti i da jagnjetinu prvo isečete na komade veličine porcije, jer će se na taj način meso ispeći ravnomernije.

Pospite jagnjeću plećku mlevenom morskom solju ili koristite himalajsku so. Možete koristiti i običnu so, ali je važno da celu plećku dobro istrljate i alevom paprikom i suvom nanom, ako nemate svežu nanu.

Poprskajte plećku sa malo ulja i utrljajte alevu papriku. Ako volite malo pikantniji ukus, možete dodati i biber. Ostavite plećku pokrivenu providnom folijom najmanje jedan sat, kako bi primila aromu začina.

Najbolje je da se plećka peče sa mladim lukom i svežom nanom. Kako bi ostala sočna i kako se ne bi isušila, dobro je da je pokrijete jagnjećom maramicom, koja će dodati masnoću mesu, a kada se ispeče meso će imati hrskavu koricu i biće sočno.

Ako nemate jagnjeću maramicu, pokrijte plećku aluminijumskom folijom i pecite je u umereno zagrejanoj rerni na oko 160-170 stepeni oko 2 sata. Na ovaj način ćete osigurati da se meso odvaja od kostiju. Kako bi zarumeneli plećku, sklonite foliju 15 minuta pre nego što isključite rernu.

Postoji i drugi način da se ispeče sočna jagnjeća plećka, a on se sastoji u špikovanju plećke malim komadima slanine, ruzmarinom i začinima po želji, prema vašem ukusu. Najvažnije kod pečenja jagnjeće plećke je pokrivanje folijom ili skramom i da ovaj proces traje najmanje 2 sata.

Po pravilu, temperatura pečenja i vreme pečenja jagnjeće plećke se određuju na osnovu veličine plećke, njene težine i sadržaja masnoće. Malo masnije jagnjeće plećke se peku na nižoj temperaturi i duže vreme.

Kako bi bilo dobro ispečeno jagnjeće meso, ono treba da provede u rerni 1 sat na 180 stepeni, plus još 30 minuta za svakih 500 g težine. Rečeno prostije, za plećku težine 1,2 - 1,5 kg potrebno je oko 2,5 sati da se postigne perfektna hrskava korica. Samo na taj način ćete garantovano poslužiti svojim gostima najukusniju aromatičnu jagnjeću plećku u rerni.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji