Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi bugarska sprža?

Kako se pravi bugarska sprža?

MarianeMariane
Džedaj
15630
Kako se pravi bugarska sprža?
Fotografije: GALYa DUMANOVA

Nećemo preterati, ako kažemo da se u nekim delovima Bugarske na spržu gleda ne samo kao na ukusno jelo, već kao na religiju, koja treba da se čuva i poštuje, najbolje u kombinaciji sa domaćim crnim vinom.

Šalu na stranu, ali je sprža zaista među najčešće pripremanim i najvoljenijim specijalitetima iz klasične bugarske kuhinje, a da se u detalje objasni procedura pripreme sprže je zadatak, koji ćemo sada pokušati da vam objasnimo sa zadovoljstvom.

Za pripremu najukusnije sprže potrebno vam je: svinjske iznutrice - 1 komad škembeta, 1 komad bele džigerice (pluća), 2 komada svinjskog srca, 2 komada svinjskog jezika, 1 kg šarenog mesa sa trbuha svinje, svinjska creva i oko 400 g svinjske masti.

Treba da pripremite i nekoliko glavica crnog luka, so, biber, lovorov list i piment za dodavanje ukusa sprži.

Način pripreme sprže: škembe dobro operite, pospite ga sodom bikarbonom i krupno nasečenim lukom i ostavite ga na hladnom mestu oko 30 minuta. Nakon toga ga prelijte šoljom sirćeta, isperite ga i kuvajte ga zajedno sa srcima i jezicima u ekspres loncu oko 1,5 sata.

Dodajte belu džigericu (pluća), nasečeno meso sa trbuha i kuvajte sve još 30 minuta, dok se svi sastojci ne skuvaju.

Ostavite da se sve ohladi, a zatim ih ponovo zagrejte i kuvajte još 2 sata. Kada se ponovo sve ohladi, oljuštite jezike i sve sastojke naseckajte na sitne komade, stavite ih u plitku i široku posudu i zagrejte, tako da ispari višak tečnosti iz mešavine.

Zagrevanje treba da bude na slaboj vatri, a povremeno sve promešajte drvenom kašikom.

Kada ostane sasvim malo tečnosti, vreme je da se dodaju začini. Ostavite jelo još nekoliko minuta na vatri, kako bi se začinilo. Vreme je da rasporedite spržu u nekoliko tegli i da ih odozgo prelijemo istopljenom svinjskom mašću na pari. Ovako pripremljena sprža treba da se steriliše najmanje na 30 minuta.

I kada dođe zima, idete u ostavu i izvadite teglu sprže. Upržite praziluk dok ne omekša, dodajte spržu, po želji odozgo slomite neko jaje i jedete sa uživanjem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni