Lisnato testo je posebna vrsta testa, a naziva se i buter testo. Od njega se pripremaju kako slana, tako i slatka peciva.
Neophodne namirnice:
brašno tip 500 - 400 g
so - 5 g
kravlji maslac - 360 g
brašno za obradu maslaca - 50 g
sirće - 8 ml
voda - 250 ml
Način pripreme:
Testo se umesi od brašna, soli, sirćeta i vode. Testo se mesi na temperaturi od 20 stepeni. Ne treba da bude mnogo toplo, jer će se maslac brzo otopiti i to će stvoriti poteškoće prilikom obrade oklagijom. Ipak, ako se previše ugreje i opusti, stavite ga na kratko u frižider.
Nakon što na testu napravite zareze u obliku krsta, ostavite ga da odstoji 15-20 minuta na temperaturi od 18 stepeni. Maslac nasecite na komadiće i dodajte ga u brašno. Umesite masu od maslaca i brašna. Testo oblikujte kao pljosnatu ciglu i stavite ga u frižider na 30-40 minuta na temperaturu od 4 stepena. Na ovaj način će maslac dobiti na elastičnosti.
Testo razvucite u oblik krsta, stavite maslac u sredinu i presavijte testo sa svih strana. Ovako dobiveni paket razvucite u pravougaoni oblik debljine od 10 di 20 mm. Očistite ga od brašna i presavijte ga na 3 dela. Ostavite testo u frižideru na 20-30 minuta. Ponovo razvucite testo, očistite ga od brašna i presavijte ga na 4 lista. Ovaj postupak ponovite 3 puta, a nakon svakog razvlačenja i presavijanja, ostavite testo da odstoji 20-30 minuta u frižideru.
Napomene:
1. Kod svakog stavljanja testa u frižider, umotajte ga u providnu foliju.
2. Ako je neophodno, stavite malo brašna na radnu površinu na kojoj razvlačite testo.
3. Gotova peciva se serviraju topla, jer u prtivnom gube ukus i kvalitet i hrskavu koricu.
Komentari