Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi lisnato testo?

Kako se pravi lisnato testo?

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Inovator
432760
Kako se pravi lisnato testo?

Lisnato testo je posebna vrsta testa, a naziva se i buter testo. Od njega se pripremaju kako slana, tako i slatka peciva.

Neophodne namirnice:

brašno tip 500 - 400 g

so - 5 g

kravlji maslac - 360 g

brašno za obradu maslaca - 50 g

sirće - 8 ml

voda - 250 ml

Način pripreme:

Testo se umesi od brašna, soli, sirćeta i vode. Testo se mesi na temperaturi od 20 stepeni. Ne treba da bude mnogo toplo, jer će se maslac brzo otopiti i to će stvoriti poteškoće prilikom obrade oklagijom. Ipak, ako se previše ugreje i opusti, stavite ga na kratko u frižider.

Nakon što na testu napravite zareze u obliku krsta, ostavite ga da odstoji 15-20 minuta na temperaturi od 18 stepeni. Maslac nasecite na komadiće i dodajte ga u brašno. Umesite masu od maslaca i brašna. Testo oblikujte kao pljosnatu ciglu i stavite ga u frižider na 30-40 minuta na temperaturu od 4 stepena. Na ovaj način će maslac dobiti na elastičnosti.

Testo razvucite u oblik krsta, stavite maslac u sredinu i presavijte testo sa svih strana. Ovako dobiveni paket razvucite u pravougaoni oblik debljine od 10 di 20 mm. Očistite ga od brašna i presavijte ga na 3 dela. Ostavite testo u frižideru na 20-30 minuta. Ponovo razvucite testo, očistite ga od brašna i presavijte ga na 4 lista. Ovaj postupak ponovite 3 puta, a nakon svakog razvlačenja i presavijanja, ostavite testo da odstoji 20-30 minuta u frižideru.

Napomene:

1. Kod svakog stavljanja testa u frižider, umotajte ga u providnu foliju.

2. Ako je neophodno, stavite malo brašna na radnu površinu na kojoj razvlačite testo.

3. Gotova peciva se serviraju topla, jer u prtivnom gube ukus i kvalitet i hrskavu koricu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji