Bonapeti.rs»Saveti»Kako se dinsta pirinač?

Kako se dinsta pirinač?

Kako se dinsta pirinač?

Razlozi za veliku popularnost pirinča su očigledni: lako se priprema, sadrži mnogo kalorija i relativno je jeftin.

Kako bi probali i pripremili ukusan dinstani pirinač, treba da znate tajne njegovog kuvanja. Tajna kod pripreme pirinča je da se koristi optimalna količina vode u procesu, tako da pirinač ne bude suv i hrskav.

Pirinač je skoro univerzalan kod pripreme različitih jela, egzotičnih i tradicionalnih. Pirinač se koristi za pilav ili se koristi kao prilog. Naprimer, dinstani pirinač se može pomešati sa povrćem ili pečurkama, kako bi napravili salatu. U gotov pirinač možete dodati voće i slatko i vaš desert je gotov.

Klasični recept za pripremu dinstanog pirinča

Šta je potrebno za pripremu pirinča: 1 šolja pirinča dugačkog zrna, 2 šolje vode, 1/2 kašičice soli, 1 kašika maslaca (po želji), 1 kašičica začina ili biljaka (po želji).

Isperite pirinač dobro u hladnoj vodi. Ovo će sprečiti pirinač da se lepi tokom pripreme, ukloniće višak skroba, učiniće pirinač beljim, a to će poboljšati njegov izgled i ukus. Sipajte 2 šolje vode u šerpu i zagrejte je. Voda treba da lagano prokuva.

Kada voda provri, dodajte so, začine ili sušene biljke (ako želite) i promešajte. Ovo će poboljšati ukus pirinča i učiniće ga aromatičnijim. Dodajte oprani pirinač u vodu i promešajte oko 10 sekundi, a zatim poklopite šerpu.

Smanjite jačinu vatre i kuvajte 15-20 minuta, dok pirinač ne upije vodu. Promešajte. Nakon određenog vremena probajte nekoliko zrna pirinča. Ako su zrna mekana i ne krckaju, onda je pirinač gotov.

Promešajte pirinač viljuškom i dodajte maslac (po želji).

Ovako pripremljen dinstani pirinač može se koristiti kao prilog, osnovni obrok ili kao salata. Veoma dobro se kombinuje sa dinstanim povrćem.

Ipak, ovo treba da znate: jedna šolja kuvanog pirinča sadrži oko 200 kalorija, od kojih većina u naše telo dolazi u obliku skroba. On se brzo prerađuje u šećer, a ono što se od tog šećera ne potroši u organizmu se pretvara odmah u masnoću.

Relativno sličan proces se dešava sa svim ugljenim hidratima, ali ne zaboravite, da pirinač sadrži više skroba od krompira.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni