Bonapeti.rs»Saveti»Kako da znamo da je maslac pravi?

Kako da znamo da je maslac pravi?

Kako da znamo da je maslac pravi?

Činjenica je da tržište nudi mnogo reklamiranih proizvoda, za koje se pretpostavlja da su zdraviji od maslaca, pa čak i izgledaju skoro isto kao maslac. Ipak, to su proizvodi koji su veštačke zamene, a njihova korisnost je izuzetno sporno pitanje. Pravi maslac sadrži vitamine A, D i E, koji su od suštinske važnosti za naše telo.

Korišćenje maslaca ima blagotvorno dejstvo na naš vid, stanje kože i koncetraciju. Kao dopuna, maslo podržava naš centralni nervni sistem mnogo bolje od niza dodataka ishrani. Dijetolozi smatraju da svakog dana treba da pojedete po 20 g maslaca. Osnovna stvar je da izaberete prirodni maslac. I tako, dolazimo do pitanja, kako da znamo da je maslac pravi?

Prvi savet je da pažljivo čitate etikete na proizvodima i detaljnije njihov sastav. Prema standardima, kravlji maslac treba da sadrži najmanje 82% mlečnih masnoća, ne više od 16% vode i oko 2% nemasnog mlečnog ekstrakta. Izbegavajte proizvode, koji imaju veći procenat vode.

Ako se na pakovanju ne pominje "maslac" - to je razlog da dobro razmislite, jer najverovatnije ima dodatog margarina. Prirodni maslac, proizveden od kravljeg mleka, može da se odredi i prema ceni - maslac je skuplji od svih drugih zamena.

Boja je druga odlika kvaliteta - pravi maslac ima karakterističnu žućkastu boju, dok proizvodi koji ga imitiraju su najčešće bleđe boje.

Drugi veoma lak način da odredite kvalitet maslaca je da ga zamrznete u zamrzivaču. Ako je pravi, maslac će se lomiti bez potrebe da se seče.

Obratite pažnju na rok trajanja proizvoda. Maslac ima kraći rok trajanja. Kada pogledate pakovanje i vidite da proizvođač obećava dugačak rok trajanja, to znači da maslac sadrži konzervanse.

I na kraju, kada maslac izvadite iz frižidera, on je tvrd i veoma teško se maže na krišku hleba. Imitirajući proizvodi su mekši, čak i na nižim temperaturama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni