Kako da znamo da je maslac pravi?

Kako da znamo da je maslac pravi?
Fotografije: bonapeti.rs

Činjenica je da tržište nudi mnogo reklamiranih proizvoda, za koje se pretpostavlja da su zdraviji od maslaca, pa čak i izgledaju skoro isto kao maslac. Ipak, to su proizvodi koji su veštačke zamene, a njihova korisnost je izuzetno sporno pitanje. Pravi maslac sadrži vitamine A, D i E, koji su od suštinske važnosti za naše telo.

Korišćenje maslaca ima blagotvorno dejstvo na naš vid, stanje kože i koncetraciju. Kao dopuna, maslo podržava naš centralni nervni sistem mnogo bolje od niza dodataka ishrani. Dijetolozi smatraju da svakog dana treba da pojedete po 20 g maslaca. Osnovna stvar je da izaberete prirodni maslac. I tako, dolazimo do pitanja, kako da znamo da je maslac pravi?

Prvi savet je da pažljivo čitate etikete na proizvodima i detaljnije njihov sastav. Prema standardima, kravlji maslac treba da sadrži najmanje 82% mlečnih masnoća, ne više od 16% vode i oko 2% nemasnog mlečnog ekstrakta. Izbegavajte proizvode, koji imaju veći procenat vode.

Ako se na pakovanju ne pominje "maslac" - to je razlog da dobro razmislite, jer najverovatnije ima dodatog margarina. Prirodni maslac, proizveden od kravljeg mleka, može da se odredi i prema ceni - maslac je skuplji od svih drugih zamena.

Boja je druga odlika kvaliteta - pravi maslac ima karakterističnu žućkastu boju, dok proizvodi koji ga imitiraju su najčešće bleđe boje.

Drugi veoma lak način da odredite kvalitet maslaca je da ga zamrznete u zamrzivaču. Ako je pravi, maslac će se lomiti bez potrebe da se seče.

Obratite pažnju na rok trajanja proizvoda. Maslac ima kraći rok trajanja. Kada pogledate pakovanje i vidite da proizvođač obećava dugačak rok trajanja, to znači da maslac sadrži konzervanse.

I na kraju, kada maslac izvadite iz frižidera, on je tvrd i veoma teško se maže na krišku hleba. Imitirajući proizvodi su mekši, čak i na nižim temperaturama.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji