Dolaskom sezone za pripremu zimnice, predložićemo vam jedan način pasterizacije namirnica - pasterizacija tegli u rerni.
Ovaj načinje izuzetno brz i lak, jer nema dosadnog kuvanja tegli, a zimnica je pasterizovana i spremna za zimu.
Za početak, operite veoma dobro tegle i osušite ih. Sušenje možete obaviti takođe u rerni, a ona treba da je uključena na 20-220 stepeni i da se zatim isključi. Tegle se postave u rernu, vrata se ostave odškrinuta i čeka se da se tegle potpuno osuše.
U ovako pripreljene tegle sipajte zimnicu, a to može da bude vaše omiljeno slatko od jagoda, kompot od trešanja ili domaća ljutenica i tada počinje pravi deo sterilizacije ili pasterizovanja.
Kako bi pasterizovali tegle u rerni, stavite gotove tegle u pleh ili na rešetku u rerni, a najvažnije od svega je da se tegle ne dodiruju.
Ako odlučite da ih postavite u pleh - važno je da sipate oko 3 prsta vode. Nakon toga, uključite rernu na maksimalnu temperaturu sa uključena oba grejača.
Kod pasterizacije tegli u rerni sa nežnim plodovimavoćem, kao što su jagode, maline ili kajsije, približno vreme za pasterizaciju tegli je oko 70 minuta.
Nakon ovog vremena, rerna se isključuje, tegle se ostavljaju u rerni dok se potpuno ne ohlade. Kod drugih vrsta zimnica, vreme pasterizacije može da bude i do 2,5 - 3 sata.
Ovako pasterizovane tegle u rerni sa zimnicom u njima se čuvaju na suvom, hladnom i tamnom mestu.
Komentari