Uprkos tome što su police sa alkoholnim pićima u prodavnicama prepune desetinama vrsta domaćih i uvoznih vina, još uvek ima mnogo pravih ljubitelja aromatičnog napitka koji radije pripremaju vino u svojoj režiji i njime časte svoje prijatelje.
Kako bi dobili kvalitetno vino, najvažnije je da se koristi kvalitetno grožđe. Dobro vino se pravi od grožđa, koje je dobro sazrelo, koje je ubranu u poslednjem mogućem trenutku i po sunčanom vremenu.
Ovo se radi, kako bi plod grožđa imao što veći procenat šećera. Kada se grožđe izmulja, odstranjuju se peteljke, a ostatak se prebacuje u burad. Iz donjeg dela bureta se otače malo šire i meri se stepen šećera u njoj.
Dobro je da merenje stepena šećera obavljate kvalitetnim mernim instrumentom, a ne nekom kineskom ili ruskom varijantom. Preporučuje se da vrednost šećerea za crna vina bude 22-24 gradi (najbolje 23), a za bela vina od18 do 19. Ako je vrednost šećera ispod ovih vrednosti u smuljano grožđe se dodaje šećer rastvoren u grožđanom soku, dok se ne dobije prava vrednost.
Komentari