Glazura od belanaca je veoma laka za pripremu. Za to su vam potrebi sledeći sastojci: jedno belance (30 g), sok od limuna - 3-4 kapi i šećer u prahu 150-200 g, a zavisno od veličine belanca.
U čistu posudu sipajte belance, koje treba mutiti žicom, jer mikser ubacuje previše vazduha, ali je moguće to učiniti i mikserom. Prvo dodajte šećer u prahu i mutite, dok smesa ne bude gusta, a pred kraj dodajte sok od limuna, kap po kap i nastavite mućenje.
Ako je glazura retka, dodajte još malo šećera u prahu, a ako je gušća, dodajte još nekoliko kapi soka od limuna.
Kako bi dobili glazuru za dekoraciju medenjaka ili keksa, šećer u prahu treba da se proseje 2 puta. Glazuru sipajte u vrećicu za špric i njome dekorišite torte, kolače, prema vašoj želji.
Na glazuru od belanaca možete posuti i kristal šećer - dobićete efekat mraza. Ovo se obično radi oko Božića na božićnim kolačima. Kolači se ostavljaju da se osuše, poređaju se u kutiju ili na poslužavnik, a odozgo se stavlja providna folija.
Vaše kolače možete pripremiti i 2-3 nedelje pre praznika, a najbolje je da odstoje najmanje 4-5 dana, kako bi omekšali.
Glazura od belanca se može pripremiti ne samo od svežih belanaca, već i od belanaca u prahu. Glazura treba da se uvek pokrije krpom, jer se suši veoma brzo. Kako se ne bi sušila brzo u glazuru možete dodati nekoliko kapi glicerina - kupite ga u apoteci.
Za glazuru od belanaca u prahu potrebno vam je oko 3 kašike praha i 6 kašika vode. Glazuru možete aromatizirati ekstraktima ili je možete obojiti prehrambenim bojama.
Komentari