Bonapeti.rs»Saveti»Kako se i koliko se vremena kuva grašak?

Kako se i koliko se vremena kuva grašak?

TinkaTinka
Početnik
1
Kako se i koliko se vremena kuva grašak?

Zrna graška imaju izuzetne kvalitete što se tiče ukusa, hranljivih vrednosti i korisnih osobina. Čak i nakon branja, grašak nastavlja da sazreva.

Grašak prethodno potopite u vodu na oko 8 sati na sobnoj temperaturi. Na jedan kilogram graška dodajte 3 litra vode i sve stavite u duboku posudu. Kuvajte bez poklopca na ne previše jakoj vatri oko sat, sat i po.

U zavisnosti od tvrdoće vode i od same vrste graška, možda će biti potrebno više vremena da se grašak skuva - nekada i 2 pa i 3 sata. Ako voda ispari, dodajte vruću vodu. Da bi sačuvali zelenu boju graška dodajte prstohvat šećera tokom kuvanja i lagano promešajte.

Zamrznuti grašak se kuva na isti način kao i svež, ali uvek proverite da nema zaostalih tvrdih zrna graška. Grašak se u principu zamrzava odmah nakon branja i to omogućava da ostane koristan i ukusan, čak i zamrznut.

U grašak možete dodati suncokretovo ulje ili maslac za brže kuvanje. Penu koja se napravi tokom kuvanja uklonite kašikom.

Na kraju kuvanja se stavlja so. Gotov grašak može da se čuva 2 dana u frižideru pre upotrebe i jela, a možete od njega da pripremite i naše ukusne recepte sa graškom, i to teletinu sa graškom, svinjetinu sa graškom, ukusnu janiju od graška i mnoge druge.

Pogledajte takođe i kako se blanšira grašak, kako se dinsta grašak.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji