Ovo je omiljeni recept za dinstani grašak:
Sastojci:
3 šolje graška, očišćenog
2 kašike maslaca, mekanog
1/2 kašičice šećera
1/2 kašičice soli
Priprema: Stavite sve namirnice u šerpu i dobro promešajte.
Dobro prekrijte grašak maslacem. Dodajte hladnu vodu, da pokrije povrće. Poklopite šerpu i skuvajte grašak. Nakon 15 minuta skinite poklopac i ostavite grašak da se dinsta u maslacu. Dinstajte još 15 minuta i poslužite grašak dok je još topao.
Najbrži i lak način za pripremu graška:
U šerpi kombinujte oko 400 grama graška i 1/2 šolje vode. Ostavite na vatri dok tečnost ne provri u poklopljenoj posudi. Smanjite vatru i ostavite grašak da se krčka 3-5 minuta ili dok ne omekša. Ocedite višak tečnosti i poslužite.
Drugi način, koji možete da koristite za pripremu dinstanog graška, je korišćenje mikrotalasne pećnice. Grašak, svež ili zamrznut, može se lako pripremiti u mikrotalasnoj pećnici. U posudu za mikrotalasnu sipajte grašak i jednu kašiku vode. Poklopite (ili pokrijte papirnatom salvetom) i kuvajte na najačem stepenu oko 3-4 minuta.
Proverite grašak i ako ima potrebe vratite ga još 3-5 minuta u mikrotalasnu. Ako je svako zrno graška mekano i toplo sa svih strana, grašak je spreman za konzumaciju. Ocedite ga i poslužite.
Drugi lak način je korišćenje tiganja - možete koristiti i svež i zamrznuti grašak. Zagrejte kašiku maslaca i malo ulja na srednjoj temperaturi u tiganju. Ako želite da dodate neki ukus, dodajte seckani crni luk ili izmrvljeni beli luk.
Dinstajte luk nekoliko minuta, dok ne omekša. Dodajte oko 2 šolje graška. Temperaturu povećajte na srednje jaku. Mešajte grašak dok se dobro ne zagreje sa svih strana, oko 3-5 minuta. Dodajte so i biber, ali razmislite i o dodavanju vaših omiljenih začina ili svežih biljaka.
Komentari