Sušene pečurke su idealni dodatak zimskim čorbama, ali da li je lako da se čuvaju sušene u domaćim uslovima. Više je nego lako, ali sa pečurkama treba biti pažljiv i sada ćemo vam dati nekoliko saveta uz pomoć kojih ćete moći uspešno da ih čuvate duže vreme.
- Pre nego što se uopšte upustite u postupak sušenja bilo kakve pečurke, uverite se da je ona jestiva i da zaslužuje celu zbrku oko sušenja i čuvanja. Većina pečuraka koje nisu jestive ili su otrovne, potamne ili pocrvene nedugo nakon što budu otkinute;
- Pečurke se suše na dva načina. Klasični način sušenja pečuraka je na sitnoj rešetki najmanje na pola metra od zemlje na suncu i vazduhu. Savremeni način za sušenje pečuraka je sušara za sušenje voća i povrća;
- Kako biste bili sigurni da je vaš trud do sada uspešan proverite pečurke prstima i uverite se da nema vlage u njima. Ako su pečurke dobro osušene, možete da krenete na sledeći korak njihovog čuvanja;
- Pečurke možete čuvati u različitim pakovanjima. Hermetički zatvorene kese, tegle, kese od papira ili kutije, kao i platnene torbe - vaš izbor je u u čemu ćete čuvati sušene pečurke;
- Obavezno stavite etiketu na pakovanju sa datumom sušenja, kako biste znali koliko su stare sušene pečurke;
- Sušene pečurke čuvajte dalje od sunca vlage i obratite pažnju da pakovanje bude dobro zatvoreno, ako zaista želite da dobro sačuvate sušene pečurke . Sunčeva svetlost može da ošteti sušene pečurke u slučaju da ste odabrali hermetički zatvorene tegle.
Prepotučujemo da sa sušenim pečurkama napravite:
Komentari