Sos od belog luka je izvanredna dopuna uz prženi krompir, on je najbolji prijatelj pice i domaćih girosa. Sos od belog luka uspešno možete iskombinovati sa zelenom salatom ili prženim ćufticama.
Dobra vest za kuvare početnike je da se ovaj sos priprema veoma lako i zanjegovu pripremu nisu potrebne specijalne kulinarske veštine. Za pripremu osnovnog sosa od belog luka trebaju vam samo kiselo mleko (400 g), majonez (200 g), beli luk (2-3 čena), so i nekoliko kapi soka od limuna.
Kiselo mleko pažljivo promešajte sa majonezom. Dodajte presovane čenove belog luka, ao po ukusu i sok od limuna. Sve namirnice dobro promešajte i ostavite da odstoje oko 1 sat, kako bi se ukus ujednačio i sos dobio svoju prepoznatljivu aromu.
Po želji, u sos možete dodati narendani sir, sitno seckanu svežu mirođiju, prstohvat-dva bibera, pa čak i plavi sir.
Sos od belog luka može da se čuva nekoliko dana u frižideru, ali treba da znate da mu se ukus i aroma pojačavaju u odnosu na vreme provedeno u frižideru.
Komentari