Pržene tikvice sa kiselim mlekom, belim lukom i mirođijom spadaju u najpopularnija vegetarijanska jela. Takođe su jedno od najomiljenijih letnjih jela, jer su izuzetno pogodna za toplo vreme i lako se pripremaju, pa čak i ljudi koji nemaju iskustva u kuhinji neće imati problema da ih pripreme.
Savršene pržene tikvice imaju hrskavu koricu i mekanu i aromatičnu unutrašnjost. Ovo se lako postiže ako se slede sledeća uputstva. Prvo, tikvice se operu, iseku se na kolutove debljine oko 1 cm. Posolite ih i ostavite najmanje 20 minuta da se ocedi višak vode.
Tikvice se zatim uvaljaju u brašno i ostave ponovo oko 20 minuta da se ovlaži brašno.
Tako obrađene tikvice prže se u vreloj masnoći sa obe strane, dok ne postanu hrskave. Izvade se na papirni ubrus kako bi se ocedile od suvišne masnoće.
Hrskave tikvice serviraju se uz mešavinu kiselog mleka, belog luka i sitno seckanog svežeg peršuna.
Komentari