Bonapeti.rs»Saveti»Kako se potapa bulgur?

Kako se potapa bulgur?

Kako se potapa bulgur?

Bulgur je proizvod napravljen od zrna pšenice, prerađenih na poseban način putem lagane termičke obrade - kuvanje ili na pari, nakon koga sledi sušenje ili u većini slučajeva - usitnjavanje/mrvljenje na krupno.

Na taj način žitarica postaje ne samo brza i jednostavna za pripremu, već se i duže vreme čuva.

Iako je podvrgnut termičkoj obradi, bulgur je sačuvao u svom jezgru sve korisne materije. Bogat je vlaknima i mineralima. Sadrži visok nivo kalcijuma, fosfora, gvpžđa i kalijuma i antioksidanata - karoten, lutein, vitamin K i u izvesnoj meri i vitamin E.

Prema veličini izlomljenih ili ne, zrnca bulgura mogu da se nađu osnovno u tri vrste i od toga zavisi njegova specifika pripreme. Osim po veličini, on se razlikuje i po boji, u zavisnosti od tipa pšenice, od koje je narpavljen.

Od toga kakvo jelo želite da spremite zavisiće i koju vrstu treba da upotrebite.

Za pripremu pilava se koriste krupna i cela zrna bulgura i kuva se slično kao pirinač. Takođe, osim tradicionalnog pilava, ovu vrstu bulgura možete koristiti u svakom jelu ili supi umesto pirinča.

Raznolikost ove žitarice kod koje su zrnca usitnjena do srednje veličine, potrebno je ili da se bulgur potopi u kipuću vodu u odnosu 2:1 tečnost/zrno ili da se kuva od 5-7 minuta i ponovo da se sačeka da upije tečnost i da omekne.

U oba slučaja posuda treba dobro da se poklopi, a vreme koje predstoji je uvek dobro opisano na pakovanju od strane proizvođača. Čak i da ne raspolažete konkretnim uputstvima je jednostavno da procenite kada su zrnca postala krhka i kada su gotova.

U ovom svom obliku, bulgur možete da koristite za koristan doručak ujutru od žitarica, kao kod ovsenih pahuljica.

I dolazi red na treću osnovnu vrstu - fini bulgur. On se samo namoči u toploj vodi u odnosu na 1 zapreminski deo zrnca/1 zapreminski deo tečnosti. Posuda je obavezno dobro prekrivena i kratko stoji - od 5 do 10 minuta. Ponovo je preporučljivo da se prate uputstva na pakovanju.

Fini bulgur je pre svega korišćen za pripremu veoma poznate orijentalne Tabule salate. Uvek možete da ga uključite i u druge salate, supe i jela, jer mu neutralni ukus dozvoljava da bude uspešno kombinovan sa neizmerno velikim brojem proizvoda.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
Ukupno glasalo: 2
51
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni