Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi ovčiji sir?

Kako se pravi ovčiji sir?

Anika VoitAnika Voit
Šef kuhinje
1219
Kako se pravi ovčiji sir?

Ovčije mleko je bogatije masnoćom, belančevinama i kalcijumom nego kravlje. On je omiljeni proizvod na našoj trpezi, ali je izuzetno popularan i u drugim zemljama kao što je Grčka, Italija, Bugarska, srednja Azija i zemlje Bliskog istoka.

Po hemijskom sastavu, ovčije mleko je izuzetno bogato i hranljivo. U njemu se nalaze mnoge masti, kajcijum, belančevine, kobalt i fosfor. Ima izobilje kompleksa vitamina B. Ovčije mleko se mnogo dobro usvaja u organizmu, što ga čini odgovarajućim i za malu decu. Sadrži velike količine vitamina A i D.

Prema mišljenju mnogih, najviše se preporučuje za proizvodnju sira, pošto je ono najgušće i koncentrisanije od ostalih mleka.

Kako se pravi domaći ovčiji sir?

Potrebno vam je 5 litara ovčijeg svežeg mleka, 20 kapljica kvasca za sir, 300 g soli i 2 litre vode.

Prvi korak ka našem domaćem siru je da procedimo sveže ovčije mleko kroz gustu cediljku. Ugrevamo mleko na vatri do 70-80 stepeni, pazimo da da ne skuvamo. Čim dostigne tu temperaturu, ostavljamo ga sa strane da se ohladi dok ne dobije telesnu temperaturu (33-36 stepeni).

Rastvaramo kvasac u malo mlake vode i sipamo u sveže mleko.

Ostavljamo smesu za domaći ovčiji sir na toplom oko 1 sat. Nakon što prođe vreme, mleko već ima konsistenciju koja liči na žele.

Možemo proveriti da li je potpuno gotovo tako što ćemo potopiti obrnuti deo prsta i ako se po njemu ne lepi mleko, prelazimo na sledeći korak.

Vreme je da odvojimo surutku. Najlakše je tako što ćemo procediti smesu kroz pelenu ili gazu. Ostavljamo naš ovčiji sir u cediljku i pritiskamo nečim teškim, da bi se potpuno ocedila (veliki kamen bi bio idealan).

Nakon oko 6 sati vadimo i premestimo u posudu sa slanim rastvorem (2 l vode /300 g soli).

Naš domaće pripremljeni ovčiji sir je potpuno gotov nakon oko 30 dana stajanja u salamuri.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni