Kako da napravimo mleko od spelte?

Biljna mleka su se pretvorila u odličnu alternativu onih životinjskog porekla, zbog njihovog visokog sadržaja korisnih svojstava za organizam (minerali, vlakna, antioksidanti, proteini, ugljeni hidrati) i odsustvo laktose.

Jedno najinteresantnijih i kvalitetnijih mleka je mleko od spelte. Ono u poslednje vreme postaje sve popularnije.

Uprkos tome što ima ime mleko, to u pravom smislu nije baš tako, možda bi bilo bolje da se promeni u napitak od spelte, ali sa njim bez problema možemo da zamenimo životinjske proizvode u svojim receptima, kao i da pijemo samostalno.

Mleko od spelte se lako priprema u domaći uslovima, a evo kako i koji su potrebni sastojci da biste napravili ovaj predivan napitak:

Sastojci: voda - 1 l, spelta - 60-100 g cela ili zrna u listićima, so-1 prstohvat;

arome po želji - vanila, cimet, voćni sirupi;

zaslađivači po želji - stevija, sirup od agave, med itd.

Priprema:

Prvi način: Vodu ugrejte i u nju stavite speltu i so. Sameljite sve u blendetu, nakon toga sačekajte 5-10 minuta i procedite napitak Po želji aromatizujte i zasladite sa nekim gore navedenim proizvodima.

Drugi način: Speltu potopite u hladnu vodu na 6 sati jednu noć. Zajedno sa vodom i solju sameljite, ostavite da odstoji 10 minuta i procedite. Dobijenu tečnost stavite na ringlu da provri, ostavite da se ohladi i stavite u frižider.

Mleko od spelte čuvajte na hladnom do 4 dana.

Pre konzumiranja se preporučuje da stoji bar 2 sata - tako se poboljšava ukus. Ako vam se čini da je ukus uprkos tome čudan, uvek možete staviti arome po ukusu.

Preostale čestice u cediljki nemojte bacati. One mogu poslužiti za pravljenje veganskih ćuftica ili vegan burgera, zdravih palačinki ili keksića.

Mleko od spelte je odgovarajuće za ljude koji su na dijeti sa ugljenim idratima, sportistima i onim koji imaju netoleranciju na laktozu.

Zbog toga što je napitak dobijen od žitarice spelte, ona sadrži gluten i to ga čini neodgovarajućim ljudima koji pate od celijakije.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji