Bonapeti.rs»Saveti»Kako se kuva i čisti hobotnica?

Kako se kuva i čisti hobotnica?

Kako se kuva i čisti hobotnica?

Još su stari Rimljani i Grci bili veliki ljubitelji hobotnice. Danas stanovnici Mediterana sa zadovoljstvom pripremaju hobotnice u raznim oblicima. Usoljene, sušene, sveže i kuvane, morski delikatesi su veoma korisni. Hobotnica sadrži veliku količinu proteina i materija koje jačaju kardiovaskularni sistem.

Kako da izaberemo hobotnicu? Male i srednje hobotnice se obično cele prodaju i jednostavnije su kao izbor. Nema veze koliko čudno zvuči, ali hobotnica se bira prema očima. One su ogledalo njenog kvaliteta. Oči mekušaca treba da budu prozračne. Boja hobotnice treba da bude prirodna. Takav proizvod bez kolebanja možete uzeti. Ali hobotnice koje imaju crne mrlje u krajevima pipaka i one čija je koža iskidana, bolje je da se ne kupuju. One nisu sveže ili nisu pravilno čuvane.

Možete konzumirati ne samo glavu, već i pipke hobotnice. Meso hobotnice, kada je pravilno spremljeno, veoma je nežno, bledo roze, slatkog ukusa više podseća na ukus lignje.

Prvo, hobotnica treba da se odmrzne, ukoliko je zamrznuta. Ovo treba da se uradi samo na sobnoj temperaturi, a ne u mikrotalasnoj rerni. Nakon toga je potrebno da se obilno opere vodom, tako da se ukloni sluz.

Nije potrebno da čistite hobotnicu pre kuvanja, s obzirom da se njena koža teško uklanja, zbog toga je ispravno da se očisti nakon termičke obrade. Ali ukoliko je hobotnica previše velika, koža treba unapred da bude nožem skinuta.

Sledeći korak je da smanjite veličinu hobotnice. Da biste ovo uradili, treba da odsečete pipke. Nakon toga je potrebno da se odstrani donji deo glave, tj. osnova na kojoj su pričvršćeni pipci. Takođe, glava i usta treba da se uklone. Da biste ovo uradili, morate ih izvući, a zatim iseći nožem. Sledeći korak jeste da odstranite i oči.

Ponovo isperite vodom kako biste očistili unutrašnjost. Nakon toga uklonite i vrećicu sa mastilom. Ako je telo previše veliko, ono treba pre kuvanja da se prepolovi.

Kako da skuvamo veliku hobotnicu, a da ne uništimo proizvod? Termička obrada ne treba dugo da traje, u suprotnom će hobotnica postati kao "guma", žilava i tvrda. Osnovna stvar je da uništite sve opasne mikroorganizme.

Hobotnica do 1 kg:

Korak 1. Za kuvanje vam je potrebna velika šerpa, na dno te šerpe se stavlja tanjir. Sipajte dovoljnu količinu vodu i prokuvajte je, nakon toga dodajte morsku so.

Korak 2. U ključalu vodu pažljivo i polako potopite hobotnicu, nakon toga je izvadite iz ključale vode, ovu radnju ponovite 3 puta.

Korak 3. Nakon toga ostavite hobotnicu da se kuva na slaboj vatri dok ne postane mekana. Na kraju kuvanja je ostavite u vodi da se ohladi.

Koliko da kuvamo hobotnicu?

Male hobotnice treba da se kuvaju otprilike 7 minuta, srednje - otprilike 20 minuta, ali veće hobotnice se obično po pravilu kuvaju 35 minuta na 1 kg težine.

Čačkalicom za zube se proverava da li je proizvod gotov. Potrebno je da se probije telo i ako čačkalia za zube prođe bez problema, tada je meso skuvano. Nakon kuvanja je potrebno potpuno hlađenje i možete direktno da pređete na spremanje hobotnice na roštilju ili u tiganju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji