Kako se ljušti lešnik?

Kako se ljušti lešnik?

Da li i vama kao veoma dosadan posao zvuči ljuštenje lešnika? Evo ideje kako taj posao možete završiti brzo. Potrebno vam je:

- 900 ml filtrirane vode (destilisane)

- 1 i 1/2 do 2 šolje lešnika

- 4 kašike (oko 58 g) sode bikarbone

Zagrejte rernu na 177 stepeni. Pripremite pleh za pečenje i jednu šerpu ili duboki tiganj. Sipajte vodu u šerpu i ostavite da proključa. Od površine vode do ivice šerpe treba da ima mesta. Kada voda proključa, stavite sodu. Voda će se zapeniti. Brzo, ali i pažljivo, dodajte lešnike.

Kuvajte lešnike oko 3 do 3 i po minuta. Voda će postati veoma tamna - dobiće crvenkasto - braon boju.

Sklonite šerpu sa vatre. Izbacite vodu i lešnike isperite hladnom vodom. Ljuska treba da se lagano skida sa dva prsta. Ako se to ne dešava, kuvajte još oko 30 sekindi do 1 minuta. Lešnike možete da očistite od ljuske pod tekućom vodom.

Ako pak ne želite da stojite pored sudopere, koristite posudu sa ledenom vodom i završite posao sedeći na stolici za stolom. Koristite kašiku da prebacite lešnike u posudu sa ledenom vodom. Kada oljuštite lešnike, osušite ih potpuno krpom ili ubrusom, pre nego što ih prebacite u pleh za pečenje.

Lešnike stavite u prethodno zagrejanu rernu. Mešajte često dom ne dobiju svetlo braon boju (oko 15-20 minuta). Ohladite ih potpuno na rešetki, pre nego što ih nasečete i koristite u pripremi recepata.

Savet:

Tokom poslednjih nekoliko minuta pečenja pažljivo pratite stanje lešnika, kako ne bi izgoreli.

Razlog korišćenja ledene vode u posudi je da se spreči proces kuvanja. Deo leda će se istopiti, a voda će ostati dovoljno hladna da zaustavi proces, a u isto vreme će pomoći kod skidanja ljuske.

Nema potrebe da korisitite led, ako korisitte hladnu tekuću vodu iznad sudopere.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji