Kako se kuva i priprema pirinač za suši?

Kako se kuva i priprema pirinač za suši?

Suši je tradicionalno japansko jelo, koje se sastoji od pirinča, morskih plodova ili ribe i norija - jestivih, sušenih morskih algi u obliku lista. Za pripremu sušija nije obavezna upotreba ribe ili morskih plodova, već se on može pripremiti i sa piletinom, kao i sa voćem i povrćem.

Najvažniji sastojak u ovom japanskom jelu je pirinač. U pripremi pirinča ima nekoliko koraka i malih tajni, koje treba poštovati, kako bi dobili karakteristični ukus ovog jela. Posebno je važno da znate da se za pripremu sušija koriste dve vrste pirinča, pirinač Nišiki i pirinač Haruka.

Prvi korak u pripremanju pirinča za suši je njegovo dugotrajno pranje. Pirinač perite pod tekućom hladnom vodom uz neprestano mešanje dok voda ne bude potpuno bistra.

Pirinač ocedite u cediljci. Nakon toga je neophodno da se pirinač suši i cedi najmanje 20 minuta.

U vok tiganj sipajte pirinač i dodajte istu količinu vode - 1 šolja pirinča - 1 šolja vode i poklopite.

Dok voda ne proključa, pirinač za suši kuvajte na jakoj vatri, a nakon toga se temperatura smanjuje na najnižu i kuva se dok voda potpuno ne ispari. Kada se pirinač skuva, sklonite ga sa vatre i ostavite ga pod poklopcem da se ohladi.

U posebnoj posudi se priprema tipična smesa, kojom se pirinač začinjuje. Za jednu šolju pirinča vam je neophodno: 1 i 1/2 kašika šećera i 1 kašika soli, kao i 4 kašike sirćeta od pirinča. Promešajte veoma dobro, dok se smesa potpuno ne ujednači. Nakon toga sipajte ohlađeni pirinač u hangiri (tradicionalnu japansku široku drvenu posudu), a ako nemate hangiri, možete da iskoristite i plastičnu posudu.

Uz pomoć varjače, uz neprestano, lagano mešanje pirinča, dodajte smesu sa sirćetom. Mešajte dok pirinač ne upije smesu, a nakon toga pirinač pokrijte vlažnom pamučnom krpom do momenta u kojem ćete ga koristiti za pripremanje sušija.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji