Da biste zamrzli jagode, jednostavno treba da pratite nekoliko pravila. Uvek birajte zdrave i potpuno zrele jagode, ali nemojte da uzimate one koje su već prezrele. Operite i očistite jagode veoma dobro. Kada ste to uradili, odlučite za šta će vam jagode biti potrebne i na osnovu toga ih rasporedite u kese.
Jagode koje su namenjene za jelo dobro prosušite i rasporedite ih u plastične kese. Izvucite vazduh iz kesa i zamrznite jagode. Smrznute jagode razmrzavate tako što ih prvo stavite u frižider, a tek nakon toga na sobnu temperaturu.
Ako želite, jagode možete pre zamrzavanja i stavljanja u kese da pospete sa malo šećera. Ako želite da koristite zamrznute jagode kao nadev za kolače, obavezno ih zamrznite bez šećera. Kada želite da ih upotrebite, odmrznite ih delimično i pre nego što ih ubacite u testo, uvaljajte ih u brašno ili prezle. Na taj način jagode neće pasti na dno kolača.
Jagode, koje ćete koristiti kao ukras na tortama i kolačima, poređajte na poslužavnik i tada ih stavite u zamrzivač dok se ne zamrznu. Kada su smrznute, stavite ih u kese i ponovo ostavite u zamrzivač.
Kao što vidite, jagode se veoma lako zamrzavaju, a njihov rok trajanja je od 8 do 10 meseci. Na ovaj način ćete imati jagode tokom cele godine, a možete da ih koristite za jelo, ali i za kolače, nadeve i ukras.