Griz alva je desert prema kome nema ravnodušnih. Nema šanse da ga ne obožavate. Pored toga što je veoma koristan, njegova priprema vam neće oduzeti više od pola sata.
Neophodne namirnice za pripremu griz-alve su: griz - 1,5 kašike, maslac (istopljen), šećer - 1 kašika, voda - 2 kašike, nasečeni orašasti plodovi - 1 kašika.
Kako se pravi griz alva? U narednim redovima, pogledajte objašnjenje, korak po korak:
U tiganju istopite maslac, sipajte griz uz neprestano mešanje, dok griz ne potamni i ne dobije braon boju.
Sipajte šećer u šerpu sa vodom i zagrejte sve do ključanja. Prelijte uprženi griz vrelim sirupom od šećera. na slaboj vatri, uz mešanje, ostavite da se kuva nekoliko minuta. Kuvajte dok griz ne upije svu tečnost.
Sklonite griz sa vatre, pokrijte ga providnom folijom ili krpom. Ostavite ga da odstoji oko 20 minuta.
Sklonite foliju, dodajte iseckane orašaste plodove (mlevene ili blendirane). Promešajte smesu i poravnajte je kašikom u odgovarajućem plehu.
Pokrijte griz alvu ponovo folijom ili krpom i ostavite da stoji dok se potpuno ne ohladi. Isecite nožem na rombove ili kvadrate i stavite na tanjir.
Komentari