Kako se pravi vegan mleko?

Kako se pravi vegan mleko?

Za pripremu vegan mleka najvažnije je da pored obezbeđivanja sirovih orašastih plodova i semenki dobrog kvaliteta imate i moćan blender. Njime možete da sameljete čak i tvrde orašaste plodove, kao što je kokos ili orahe i to za veoma kratko vreme. Evo i nekoliko osnovnih recepata za vegan mleko.

1.

Mleko od badema

Mleko od badema je veoma popularno među veganima, jer se priprema lako, anjegov ukus idealno menja kravlje mleko. Njime možete da pripremite kapučino ili late, da skuvate osvenu kašu, da ga dodajete u koktele, da pripremite posne kolače i palačinke.

Pored toga, mleko od badema je neverovatno korisno, sadrži biljne proteine, lipide, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum, cink, vitamine E i B grupe, a u njemu ima duplo više kalcijuma nego u kravljem mleku. Tačno tako! 100 ml kravljeg mleka sadrži samo 120-150 mg kalcijuma, dok ista količina mleka od badema ima 273 mg.

Kako bi napravili ovaj napitak trebaju vam sirovi, nepečeni bademi. Jednostavno prelijte šolju badema vodom i ostavite ih preko noći, ujutru operite bademe, prebacite ih u blender, dodajte 4-5 šolja filtrirane vode i mutite nekoliko minuta. Dobićete gustu belu tečnost.

Procedite tečnost kroz gazu ili veoma gustu cediljku i mleko od badema je gotovo. Pulpa, koja je ostala u gazi može da se osuši i dobićete brašno, od koga možete da pripremite veoma ukusne deserte - od kolača do posnih palačinki.

2.

Mleko od oraha

Orasi su neverovatno zdravi. Oni sadrže ogromne količine raznovrsnih vitamina i minerala: A, E, C, grupu B i PP, kalcijum, jod, gvožđe, fosfor i dr. Kao i svi orašasti plodovi, orasi su sjajan izvor biljnih proteina i zdravih nezasićenih masnoća. Priprema mleka od oraha je ista kao i mleka od badema.

Sirove plodove (1 šolju) potopite na jednu noć, operite ih sutradan, prelijte ih sa 5-6 šolja vode i izblendujte ih u snažnom blenderu nekoliko minuta, a zatim tečnost procedite kroz cediljku ili gazu.

Mleko od oraha može biti lagano gorko, pa mu možete dodati neke prirodne zaslađivače, kao što su med, steviu, sirup od agave ili kokosov šećer. Prema ovom receptu možete da pripremite mleko od svih drugih orašastih plodova - lešnika, makadamije, indijskog oraha, brazilskog oraha, pekan oraha.

Svaka vrsta vegan mleka je jedinstvena po svom sastavu, bogata makro i mikroelementima, a može se koristiti u različite svrhe u kulinarstvu.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji