Bulgur je jedna od najhranjivijih žitarica. On je mnogo koristan za ljudski organizam.
Bulgur se koristi pretežno u indijskoj, mediteranskoj i kuhinji Bliskog istoka. Mnogo je popularan u Turskoj.
Bulgur sadrži velike količine vlakana, magnezijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa, svih vitamina iz grupe B.
Bulgur ima nizak glikemički indeks. Takođe sadrži velike količine proteina. Zahvaljujući ovom proteinu, može da oporavi i izgradi mišićno tkivo.
Bulgur poboljšava zdravlje kostiju. Koristan je takođe i za kardiovaskularni sistem. Pomaže i u borbi sa anemijom i kod stanja depresije.
Buglur se lako usvaja od strane organizma. On čisti organizam od nagomilanih toksina. Ima blagotvoran efekat na metabolizam.
Nakon što smo shvatili koliko je bulgur koristan i da treba rednovno da ga jedmeo, dobro je da znamo kako da ga pravilno pripremimo.
Kako se čisti bulgur?
Bulgur se čisti zrno po zrno, sipajte sve na ravnu površinu, dlavnoima rasporedite i odstranite primese.
Pre korišćenja bulgura u kuhinji, treba da ga prelijete vrelom vodom. On tako treba da stoji oko pola sata. Nakon što omekša, ta voda se prosipa i bulgur pere se tekućom vodom.
Komentari