Pileća džigerica se smatra bogatim izvorom vitamina i minerala. Ona je izuzetno bogata proteinima, gvožđem, vitaminima iz grupe B i dobrim holesterolom.
Najčešće se preporučuje da se uključi u ishranu u slučajevima anemije, kao i u vreme epidemije gripa.
Pileća džigerica je posebno korisna za trudnice. Takođe se preporučuje da se konzumira nakon porođaja i tokom dojenja bebe.
U tom periodu telo žene radi sa duplim intenzitetom i treba mu vitaminska podrška. Dve porcije pileće džigerice nedeljno su dovoljne da se telu dostave dovoljne količine gvožđa i drugih elemenata.
100 g pileće džigerice sadrži:
Vitamin A, 1330% (od prosečne dnevne vrednosti);
Vitamin B1, 33%;
Vitamin B2, 116%;
Vitamin B4, 39%;
Vitamin B6, 45%;
Vitamin B9, 60%;
Vitamin B12, 550%;
Vitamin C 27,5%;
Vitamin B3, 67%
Kalijum, 11,6%
Magnezijum, 6%
Natrijum, 7%
Sumpor, 20,4%
Fosfor, 33,5%
Gvožđe, 97,2%;
Kobalt, 150%;
Mangan, 15,9%;
Bakar, 38,6%;
Molibden, 82,9%;
Selen, 99,3%;
Hrom, 18%;
Cink, 55%.
Pileća džigerica je veoma korisna i dobra namirnica, dostupna svima, ali na žalost još uvek nije dovoljno cenjena.
Probajte da pojedete pileću džigericu bar jednom mesečno i verujte da će to biti dovoljno da svom organizmu osigurate dovoljno hranjljivih sastojaka, koji uopšte ne odstupaju od savremenih vitaminskih preparata, koji se prodaju u apotekama.
Komentari