Većina nas je već stavila kiseli kupus u bure za zimske dane. Ali nije kasno, ko nije, neka požuri.
Svima nam je jasno da je ovo povrće koje se najviše konzumira u zimskim mesecima, u pripremi omiljenih sarmica od kiselog kupusa, mesa sa kupusom i gomile drugih jela, a zašto ne i samo ka salata sa kiselim kupusom, posuta alevom ili tucanom paprikom i uljem - sjajan pratilac domaće rakije.
Ponekad se može dogoditi da presolite kiseli kupus i da dodate više soli nego što je potrebno. To se uglavnom dešava kada kiseli kupus pripremate prvi ili drugi put.
Vremenom i vežbanjem učite da pogodite prave proporcije.
Ali ne paničite i ne donosite ishitrene konačne odluke. Postoji povrće koje apsorbuje puno soli. To je, na primer, šargarepa i zeleni paradajz.
Da biste popravili preslani kiseli kupus, potrebno vam je oko 1,5-2 kg šargarepe i zelenog paradajza.
Izbušite ih viljuškom ili štapićem za ražnjć i dodajte ih u kupus. Tako će upiti višak soli.
Ako je vaš kiseli kupus i dalje preslan, svaku glavicu kupusa morate na kratko potopiti u ključalu vodu.
Komentari