Glavica celera je izuzetno ukusna i ima različite primene u kulinarstvu. Od klasičnih recepata sa celerom, gde je on dodatak supama, čorbama i daje im neverovatan ukus i miris, do modernih varijanti, u kojima menja lepinje za hamburgere ili običan krompir u rerni, a zašto ne i kao krompir pire. Ali pre nego što se stavi u šerpu, glavica treba da se očisti. Kako se ljušti glavica celera?
Veoma je lako! Treba vam nož, ljuštilica za krompir, daska i posuda za otpad. Pre nego što krenete sa ljuštenjem, treba da znate za šta ćete koristiti celer i koliko će vam tačno trebati. Ne preporučuje se da ljuštite celu glavicu celera, ako ćete koristiti samo nekoliko kolutova od nje, jer će preostali deo potamneti i izgubiće deo svojih kvalitetnih sastojaka.
Pre nego što krenete sa sečenjem, operite glavicu pažljivo. Ako vam je celer potreban za čorbu sa celerom, odsecite neophodnu količinu, oljuštite ljuštilicom za krompir i odsecite deo glavice gde počinje koren. Ako ćete koristiti celu glavicu celera, lakše će vam biti da je podelite na pola, a kasnije je procedura ista.
Komentari