Paškanat je korenasto povrće blede boje. Njegov ukus je blago slatkast i prijatan, sa mnogo mirisnih nota.
Poznat i cenjen od davnina, ne samo zbog svoje hranljive vrednosti i ukusa, već i zbog svojih koristi za ljudsko zdravlje i imunitet.
Paškanat je bogat vitaminima, mineralima, proteinima i vlaknima, folnom kiselinom, istovremeno sa malo masti i kalorija (samo 50-56 kalorija i 0,2 g masti na 100 g).
Zbog toga je izuzetno koristan za trudnice, malu decu i bebe, kao i za ljude na dijeti.
Paškanat se jede sirov, kuvan, dinstan ili pečen, slično načinu na koji koristite šargarepu.
Da biste ga uvrstili u vaš meni, dobro je poštovati ga i znati sa čim je najprikladnije kombinovati ga i koji začini i sastojci pojačavaju njegovu aromu ne zasenjujući i ne menjajući ga na bilo koji način.
Kada želite da jedete sirovi paškanat, možete da pripremite zdravu salatu rendanjem u društvu njegove srodne šargarepe, kao i kupusa, zelene jabuke, cvekle i bele rotkve.
Pogodni začini za ovu zdravu salatu su sveže isceđeni limunov sok i sveži peršun.
Ako paškanat kuvate u supi, čorbi, varivu, janijama i kao prilog pečenjima, stalni pratioci su mu celer, krompir, šargarepa, crveno meso i začin majčina dušica.
Paškanat daje jelima neverovatan ukus, a pireu daje dodatnu teksturu.
Komentari