Cimet šećer je proizvod koji se koristi u poslastičaststvu, a i ne samo tu. Njime se zaslađuje i aromatizuje kafa, mleko, topla čokolada ili čaj.
Beskrajno široka je njegova primena u kolačima sa cimetom, desertnim kremovima, tortama i pecivima.
Možemo da kupimo gotov cimet šećer u kesicama, ali zašto da to radima budući da je toliko jednostavno da ga sami napravimo?
Prednosti su što ispada mnogo ekonomičnije i možemo da stvorimo proporciju koja odgovara našem sopstvenom ukusu.
Da bismo napravili cimet šećer, nisu potrebne posebno komplikovane instrukcije, već samo nekoliko pokreta, minutica vremena i prstohvat ljubavi i želje, imaćete svoj sopstven aromatični začin.
Potrebno vam je 1/2 šolje šećera i 4-5 kašičica cimeta u prahu. Količine mogu da variraju prema vašem ukusu i intenzitetu arome koju želite da postignete.
Cimet se stavlja kod šećera kašičica po kašičica i dobro se meša ili se oba proizvoda pomešaju u suvoj teglici i prodrmaju se nekoliko puta dok boja ne postane slična. Ostavlja se da se čuva u istoj tegli. Eto koliko je jednostavno da napravite cimet šećer.
Postoji i druga opcija, ne manje jednostavna za finiji cimet šećer. Za nju vam je potreban štapić cimeta i šolja kristal šećera. Sve se samelje u fini prah u blenderu i posnovo se čuva na suvom, u dobro zatvorenoj suvoj teglici.
Lično meni se više dopada druga opcija, s obzirom na to da aroma pravog štapića cimeta ne može da se uporedi sa onom koja je gotova u prahu, budući da često sadrži i veštačke primese ili arome.
Tako prosto i jednostavno je da napravite kod kuće cimet šećer, s tim da uštedimo novac i da uživamo u ukusnim desertima i aromatičnim napicima.
Probajte tortu sa jabukama i cimetom - aroma pleni. Ili pripremite našu omiljenu pitu sa cimetom, posutu domaćim cimet šećerom i ostaćete oduševljeni.
Stavite kašiku od nje i u mleko sa pirinčem dok ga kuvate, ili pak prepecite kriškice, namažite ih masalcem i pospite aromatičnim začinom - prosto raskoš!
Još pogledajte naše omiljene kolačiće sa cimetom ili pak bacite pogled na sve recepte sa cimetom.
Komentari