Bonapeti.rs»Saveti»Kako da osušite majoran?

Kako da osušite majoran?

Kako da osušite majoran?

Majoran (Origanum majorana) je lekovita biljka i začin u kuvanju. Ona je rođak origana i deli neke sličnosti sa njim, ali takođe ima svoje specifične i jedinstvene kvalitete.

Sušeni majoran mirisniji je i jači nego svež, pa se biljka najčešće koristi u sušenom obliku.

Majoran se bere početkom leta kada je spreman da cveta svojim belim ili bledo ružičastim cvetovima. Stabljike je najbolje rezati pre podne, kada je sunčano, i odmah ih ostavljati da se osuše na senovitom i provetrenom mestu na temperaturi koja ne prelazi 40 stepeni i gde nema vlage.

Majoran ne bi trebalo da stoji na gomilama, već bi ga trebalo dobro raširiti na čistom platnu ili svezati u snopove od po 10 stabljika i okačiti da slobodno vise.

Sušenje majorana zahteva različito vreme u zavisnosti od temperature i vremenskih uslova (8 do 14 dana), lako je utvrditi kada je gotov trljajući prstima latice i cvetove i oni bi trebalo da se mrve.

Sušeni majoran čuva se u dobro zatvorenim posudama.

Primena majorana u prirodnoj medicini je kako unutrašnja - za odvarke i čajeve, tako i spoljašnja - za masti, meleme i obloge. Sadrži dragocena esencijalna ulja, uključujući oleum majoranae, bogate taninima, karotenom i vitaminom C.

Čaj od osušenog majorana deluje umirujuće na nervni sistem, deluje okrepljujuće na stomak, uklanja gasove, grčeve i težinu nakon obilnog obroka i ima blagi sedativni efekat.

O svojstvima majorana kao afrodizijaka moramo takođe reći neku reč.

Čaj ili odvarak od majorana priprema se sa 1 kašičicom majorana na 1 šolju vode.

Za spoljnu upotrebu možete koristiti majoran za ublažavanje reumatoidnog bola nanošenjem obloga ili pripremom čudesnog melema.

Da biste to uradili, otopite 1 kg masti na pari i dodajte 200 g sušenog majorana. Ostavite 30 minuta i povremeno mešajte, a zatim pokrijte posudu poklopcem i ostavite da odstoji preko noći.

Pre upotrebe podgrejte smesu na pari, ovaj put 1 sat, a zatim procedite i sipajte u tegle. Držite ih čvrsto zatvorene i koristite melem kada imate reumatski bol.

U kulinarstvu se majoran koristi kao aromatični začin za supe, sosove, meso, ribu, povrće.

Odlično se kombinuje sa drugim začinima kao što su lovorov list, peršun, ruzmarin, majčina dušica i žalfija.

Pogledajte takođe zdravstvene koristi majorana, kao i to za koja je jela majoran pogodan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni