Nutritivni kvasac je dodatak ishrani. Ova vrsta kvasca nije životinjski proizvod, pa je omiljen i često ga koriste vegani i vegetarijanci.
Proizvodi se od gljivica. Gljivice su jednoćelijski organizmi. Pivski kvasac i kvasac za hleb se prave od istih gljivica. Ali postoji razlika između njih. To je zapravo neaktivni oblik kvasca, napravljen od šećerne trske ili repe i melase. Ne raste poput aktivnih sorti kao što su pekarski ili pivski kvasac. Proizvodi se fermentacijom vrste glukoze, pre nego što se preradi za upotrebu u hrani.
U proizvodnji nutritivnog kvasca gljivice se hrane sokom od cvekle, šećernom trskom i melasom. Nakon hranjenja, kvasac se očisti, osuši i "deaktivira".
Nutritivni kvasac ne sadrži gluten.
Veoma je koristan. Nutritivni kvasac je bogat vitaminima, mineralima i proteinima. Sadrži - vlakna, magnezijum, kalcijum, cink, sumpor, gvožđe, mangan, natrijum, selen, hrom, vitamin B12, ugljene hidrate, proteine i druge.
Koristi od nutritivnog kvasca
Nutritivni kvasac ima neprivlačan izgled, ali je s druge strane vrlo ukusan kao dodatak hrani. Takođe je veoma koristan.
Njegove prednosti su:
- Ima antivirusna i antibakterijska svojstva;
- Takođe se koristi u borbi protiv raka;
- Blagotvorno deluje na nivo holesterola u krvi;
- poboljšava varenje;
- jača kožu, nokte i kosu;
- Štiti od razvoja hroničnih bolesti;
Nutritivni kvasac je potpuno prirodan proizvod. Često se koristi u veganskim i vegetarijanskim receptima.
Može se uzimati direktno ili dodavati u supe, salate, smutije, rastvoren u mleku, sa ovsenim pahuljicama, kao začin jelima sa drugim začinima.
Komentari