Svi znaju da je dobar kavijar jedan od najcenjenijih i najskupljih delikatesa, ali malo ko zna kako takav kulinarski dragulj treba poslužiti.
Kako servirati kavijar?
Gastronomija postavlja određena pravila za serviranje crvenog i crnog kavijara.
Serviranje crvenog kavijara
Crveni kavijar se tradicionalno služi u porcelanu ili staklenom posuđu. Obično se uzima sa malim srebrnim ili pozlaćenim posuđem - kašikama. Napravljene od plemenitih metala, ne ostavljaju stranični metalni ukus u ustima.
Pre služenja kavijara, prvo ga stavite u frižider, što će ga učiniti mekšim i ukusnijim. Kombinacija crvenog kavijara sa pšeničnim hlebom i votkom smatra se klasikom.
Maslac pomaže da se otkrije ukus crvenog kavijara i zbog toga su prepečene kriške sa maslacem i crveni kavijar toliko popularni.
Savremena kuhinja nudi i originalnija rešenja: kavijar sa pečenim krompirom, krastavcima, čipsom, palačinkama od krompira.
Francuski restorani kombinuju kavijar sa guščijom džigericom, šparglama i artičokom. Takođe se servira sa bagetom ili se pripremaju originalne korpe za kavijar.
Serviranje crnog kavijara
Prema evropskoj tradiciji, služenje crnog kavijara podrazumeva upotrebu posebne posude sa ledom, u čijem se središtu nalazi kristalna ili staklena posuda sa kavijarom.
Crni kavijar treba da zauzme počasno i ponosno mesto na svečanom stolu, jer nijedan drugi delikates ne može da se uporedi sa njim.
Kavijar se jede malim kašikama od srebra, kostiju ili sedefa. U Francuskoj i većem broju evropskih zemalja crni kavijar se služi sa suvim šampanjcem, a u Rusiji se tradicionalno služi sa votkom.
Komentari