Riba je jedinstveni delikates sa nekoliko vrsta kavijara - crni i crveni, tarama kavijar i druge vrste.
Kavijar je popularni naziv za imenovanje ikre od ribe.
Ipak, postoji li kavijar, koji nije dobar za konzumaciju?
Od poznatih 24 vrsta jesetre, samo su jaja - kavijar 3 vrste (beluge, pastruge i ruske jesetre) pogodne za jelo. Ostale vrste kavijara, od ostalih vrsta, se ne preporučuju za ljudsku ishranu, jer se smatraju otrovnim.
Kavijar od mrene, tačnije od bele mrene je takođe toksičan i nije pogodan za ljudsku upotrebu, ali treba da budete pažljivi i kada koristite kavijar crne mrene.
Još jedan predstavnik riba, čiji kavijar nije za jelo je som.
U celini, ljudi alergični na ribu treba da budu veoma pažljivi, posebno kada se radi o kavijaru rečnih riba - taj potez ponekad može biti i fatalan.
Važno! Kavijar ne treba pripremati u metalnim posudama i uz pomoć metalnog pribora.Takođe ga ne treba servirati u metalnim posudama ili ga jesti metalnom viljuškom - tvrdi se da metal menja ukus kavijara.
Komentari