Riba je jedinstveni delikates sa nekoliko vrsta kavijara - crni i crveni, tarama kavijar i druge vrste.
Kavijar je popularni naziv za imenovanje ikre od ribe.
Ipak, postoji li kavijar, koji nije dobar za konzumaciju?
- Od poznatih 24 vrsta jesetre, samo su jaja - kavijar 3 vrste (beluge, pastruge i ruske jesetre) pogodne za jelo. Ostale vrste kavijara, od ostalih vrsta, se ne preporučuju za ljudsku ishranu, jer se smatraju otrovnim.
- Kavijar od mrene, tačnije od bele mrene je takođe toksičan i nije pogodan za ljudsku upotrebu, ali treba da budete pažljivi i kada koristite kavijar crne mrene.
- Još jedan predstavnik riba, čiji kavijar nije za jelo je som.
- U celini, ljudi alergični na ribu treba da budu veoma pažljivi, posebno kada se radi o kavijaru rečnih riba - taj potez ponekad može biti i fatalan.
Važno! Kavijar ne treba pripremati u metalnim posudama i uz pomoć metalnog pribora.Takođe ga ne treba servirati u metalnim posudama ili ga jesti metalnom viljuškom - tvrdi se da metal menja ukus kavijara.
Pogledajte takođe kako se servira kavijar i koje su koristi od crnog kavijara.
Komentari