Stavljanje kupusa ili drugim rečima, slaganje kupusa u burad na našim područjima je sveta radnja koja se odvija krajem oktobra, početkom novembra. Ovaj termin nije izabran nasumično. Tada se bere kupus i potpuno je svež.
Vremenom će biti potpuno spremno za božićnu pitu sa kupusom i druga jela za Božić.
Stavljanje kupusa u burad lako je kao tehnologija, ali je prilično dugotrajan posao. Prvo se moraju odabrati zdrave glavice kupusa srednje veličine da bi se očistile od spoljnih listova. Zatim se drška iseče što bliže kupusu, podeli se poprečno u oblik krsta i napuni solju.
Rasporedite kupus u bure i prelijte slanim rastvorom vode i soli (tačne proporcije su opisane u receptu Kiseo kupus u buretu), dodajte nekoliko karfiola, cveklu i kukuruz da pojačate proces fermentacije.
Tako naslagani kupus mora biti pritisnut rešetkom od štapića od vinove loze i odozgo se stavlja rečni kamen tako da ostane uronjen u salamuru i da ne pluta. Sama salamura mora se presipati prvih dvadeset dana tokom procesa fermentacije.
Kada naslagani kupus dobije ukus koji volite, morate zaustaviti proces fermentacije i stabilizovati ga da biste uživali tokom cele zime. To se radi uz pomoć korena hrena i / ili natrijum benzoata.
Kako da napravite kiseli kupus možete da naučite na našoj veb stranici, gde ćete pronaći i desetine recepata za kiseli kupus, uključujući klasični posni kiseli kupus, pasulj sa kiselim kupusom, pečeni kiseli kupus urerni i svinjetina sa kiselim kupusom.
Komentari