Bonapeti.rs»Saveti»Kako se kuva perfektna kafa?

Kako se kuva perfektna kafa?

Kako se kuva perfektna kafa?

Postoji li neka stvar lepša od šoljice aromatične kafe za početak dana?

Omiljen milionima ljudi topli napitak zapravo ima mnoge suptilnosti u pripremi koje malo ko zna.

Pripremi savršene šoljice kafe doprinose:

- prženje kafe;

- izbor određene vrste kafe;

- pravilno čuvanje kafe;

- mlevenje kafe;

- tačna temperatura vode;

- prava količina kafe.

Tokom prženja, kafa otkriva svoje arome, a u zavisnosti od stepena prženja stvara se laganiji ili zasićeniji ukus. Izbor određene vrste kafe određen je individualnim navikama svakog ljubitelja kafe, a tu utiče i sama cena kafe.

Na primer, kafa Arabika prodaje se po višoj ceni, ali baš zbog toga ima bogatiji ukus i aromu od jeftinije vrste kafe Robusta koja formira „jake” sorte kafe .

Kafu je veoma važno čuvati u dobro zatvorenoj kutiji, koja ne dozvoljava direktan kontakt sa svetlošću i toplotom, kako ne bi zrna kafe oksidirala i izgubila svežinu.

Kafa je najaromatičnija kada se melje neposredno pre kuvanja.

Ako se samelje previše grubo, dobićete nežno piće prozračne boje.

Ako je previše fino mlevena, steći će neprijatan i gorak ukus.

Najprikladnija temperatura tako da kafa ispušta svoje najbolje arome varira u rasponu od 90-97 stepeni.

Uobičajeni preporučeni odnos kafe i vode je 1 kašika kafe na 180 ml vode, ali može varirati u zavisnosti od ličnih navika i ukusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni