Postoji li neka stvar lepša od šoljice aromatične kafe za početak dana?
Omiljen milionima ljudi topli napitak zapravo ima mnoge suptilnosti u pripremi koje malo ko zna.
Pripremi savršene šoljice kafe doprinose:
- prženje kafe;
- izbor određene vrste kafe;
- pravilno čuvanje kafe;
- mlevenje kafe;
- tačna temperatura vode;
- prava količina kafe.
Tokom prženja, kafa otkriva svoje arome, a u zavisnosti od stepena prženja stvara se laganiji ili zasićeniji ukus. Izbor određene vrste kafe određen je individualnim navikama svakog ljubitelja kafe, a tu utiče i sama cena kafe.
Na primer, kafa Arabika prodaje se po višoj ceni, ali baš zbog toga ima bogatiji ukus i aromu od jeftinije vrste kafe Robusta koja formira „jake” sorte kafe .
Kafu je veoma važno čuvati u dobro zatvorenoj kutiji, koja ne dozvoljava direktan kontakt sa svetlošću i toplotom, kako ne bi zrna kafe oksidirala i izgubila svežinu.
Kafa je najaromatičnija kada se melje neposredno pre kuvanja.
Ako se samelje previše grubo, dobićete nežno piće prozračne boje.
Ako je previše fino mlevena, steći će neprijatan i gorak ukus.
Najprikladnija temperatura tako da kafa ispušta svoje najbolje arome varira u rasponu od 90-97 stepeni.
Uobičajeni preporučeni odnos kafe i vode je 1 kašika kafe na 180 ml vode, ali može varirati u zavisnosti od ličnih navika i ukusa.
Komentari