Kopriva je biljka koja je bogata mnogim elementima, gvožđem i mineralima. Poznat prehrambeni proizvod u Bugarskoj od kog se sprema mnoštvo jela poput supa, pita, garnirunga, a takođe i nadeva.
Kod pripremanja koprive važno je samo kuvanje, zato što u protivnom slučaju prilikom konzumacije može da bude neprijatna.
Pre nego što počnete sa termičkom obradom važno je da očistite i dobro operete, naravno. Ovo se radi kada je kopriva mlada, U slučaju da je biljka već porasla malo više od neophodnog, dobro bi bilo da poparite koprivu direktno tako kako biste izbegli peckanje. Koliko dugo se kuva kopriva?
U ključalu vodu se stavljaju koprive na otprilike 5 minuta kako bi mogli listići da se otpuste. Nakon toga se kopriva ocedi od vode, ponovo se pere i hladi, tako što je dovoljno prosto da je ostavite da se malo ohladi sa strane.
Sitno iseckamo koprivu i pripremamo je u zavisnosti od toga koji smo recept izabrali za svoju trpezu. Možemo da dodamo pirinač i da napravimo supu tako što ona posle može da se pasira. Možemo da je pomešamo sa jajima i sirom i da napravimo ukusnu pitu.
Eksperimentišite i pripremite ukusno jelo za vas i vašu porodicu! Za vas smo pripremili recepte za supu od koprive, kašu od koprive i pitu sa koprivom.
Komentari