Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Listovi dunje - koristi i primenaDunja je dobro poznato voće, koje služi bukvalno za sve. Može se konzumirati sveže, praviti džem, mus, sok, žele ili liker. Od dunja kuvaju čak i rakiju. Pečene dunje su divan desert, a na Pirinejima od njih prave i hleb...
05. okt.
Ulje mente - koristi i primenaKada se pomenu eterična ulja, jedna od prvih stvari koja pada na pamet je ulje mente. Razlog je taj što je jedan od najčešće korišćenih zbog brojnih zdravstvenih koristi.
Smatra se da je menta jedna od prvih korišćenih...
19. sep.
Luk Šalot - koristi i primeneIako luk Šalot više nije nikakvo egzotično povrće za nas i možemo da ga sretnemo u nizu većih prodavnica ili tržišta, mi retko posežemo ka njemu, zato što nas zaprepasti njegova veća cena u poređenju sa našim crnim lukom...
16. sep.
Listovi kupine - koristi i primeneSvi obožavamo džemove, marmelade, kompote i voćne napitke napravljene od plodova kupine. Ništa manje zadovoljstvo nam donosi konzumiranje njegovih svežih plodova, za koje već znamo da su odličan antioksidans i donose...
31. avgust
Soja i njene zdravstvene koristiAmerička agencija za hranu i lekove tvrdi da hrana koja sadrži proteine soje može smanjiti rizik od koronarnih bolesti srca.
Ova tvrdnja se zasniva na otkriću komisjie da 25 g sojinih proteina dnevno kao deo dijete sa...
16. avgust
Е252 - definicija, primena i svojstvaSigurno ste u po prodavnicama nailazili na proizvode koji imaju jako dug rok trajanja. To je zbog činjenice što se u njemu nalazi ogromna količina konzervansa i hemikalija koje čuvaju njegovu celovitost i sprečavaju da...
15. avgust
Koristi i štetnost paleo dijetePostoji mnogo vrsta dijeta za mršavljenje. U ovom članku ćemo govoriti tačnije o takozvanoj paleo dijeti. Nutricionisti imaju različite stavove po pitanju koristi i rezultata ove dijete. Prema nekim stručnjacima paleo dijeta...
05. avgust
Ulje kima - koristi i primenaKim je jedna od najkorisnijih biljaka i začina. On ima veoma izraženu aromu i u nekim krajevima je poznat kao kimel, divlji anis, divlji komorač.
Kim je biljka koja je višegodišnja biljka iz porodice Štitare. Ne treba...
28. jul
Priprema i začinjavanje mlevene junetineBez sumnje, mleveno meso zauzima jedno od prvih mesta u kategoriji omiljenih mesnih specijaliteta. Uostalom, ko ne voli musaku ili pržene ćuftice? Mleveno meso je najčešće korišćena mešavina mesa, jer se može dodati...
11. jul
Priroda i koristi belog čajaČaj se vekovima koristio kao lek. Sada savremena nauka ponovo otkriva ono što ljudi u Kini i širom sveta odavno znaju: biljni napitak donosi organizmu ceo buket hranljivih materija.
Dok su zeleni i crni čaj veoma teški...
01. jul
Za i protiv pivskog kvascaPivski kvasac je tako nazvan, zato što dolazi od jednog te istog kvasca, korišćenog za fermentaciju i proizvodnju piva - Saccharomyces cerevisiae.
Međutim, važno je da se shvati da je kvasac, koji je korišćen za...
18. jun
Za i protiv konzumacije mlekaTeza da su mleko i mlečni proizvodi jedni od najkorisnijih namirnica neprestano se potvrđuje. Ovo je stanovište stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije, a i neprestano se potkrepljuje člancima na ovu temu.
Međutim,...
16. jun
Prednosti i primena zelenih začinaLjudi koriste začine od pamtiveka. Osim što daju ukus i aromu jelima, različiti začini leče razne bolesti.
Zeleni začini su neizostavni izvor zdravlja i aroma. Pogledajmo neke od najpoznatijih.
Mirođija - bogata...
11. jun
Razlika između kima i kuminaPonekad slična imena znače potpuno različite stvari i to je posebno važno za kulinarstvo. Iako kim i kumin imaju skoro isti nayiv i iako su oba začini i prilično aromatični (ali na drugačiji način), razlika svakako postoji...
30. maj
Ulje konoplje - koristi i primenaKonoplja je bila jedna od prvih biljaka koje je čovek uzgajao. Njeno ulje ima jedinstven sastav, zahvaljujući kojem se koristi kao lek, hrana, energent i koristi se u građevinarstvu i tekstilnoj industriji. Evo koje su...
07. maj
Avenantramidi - izvori i koristi antioksidanasaOvas ima visok sadržaj antioksidanasa i korisnih biljnih jedinjenja nazvanih polifenoli. Ističe se jedinstvena grupa antioksidanasa, nazvanih avenantramidi, koji se nalaze u osnovi ovsa.
Kako starite, tako su i novija...
04. maj
Pinjole - koristi i hranljivi sastavPinjole ne pripadaju porodici mahunarki, kao što je kikiriki, već su tvrdi plodovi poput badema. To znači da kada se orašasti plodovi uklone iz šišarki, njihova spoljašnja ljuska takođe treba da se ukloni pre nego što se...
25. mart
Kajsije - koristi i hranjljivi sastavKasija je jedno od najukusnijih vrsta voća koje sazreva leti. Postoji mnogo načina da se koristi - može se jesti sirova, može se napraviti džem ili slatko od nje, mpže se sušiti ili se može dodavati raznim pecivima i desertima...
08. mart
Za i protiv mlečne čokoladeSvi smo čuli o štetnosti i koristima tamne čokolade i kakaa. Mlečna čokolada je, s druge strane, kontroverzno iskušenje. Razlozi su logični – više šećera i više palminog ulja, koje je štetno za organizam i može dovesti...
05. mart
Ulje karanfilića - koristi i primenaIstorija govori da su Kinezi koristili karanfilić više od 2000 godina za aromu i kao začin.
Karanfilići su bili doneti iz Indonezije u Kinu još tokom 200. godine pre Hrista. Tada su ljudi držali karanfilić u svojim ustima...
23. feb.
Biljke kod zatvora i hemoroidaHemoroidi su naduvene vene u anusu i rektumu. Česti simptomi mogu da uljuče bol, svrab i rektalno krvarenje. Izuzetno neprijatni, oni nas teraju da upadnemo u lutanje i traženje lekova koji su često bezuspešni ili slabo...
02. feb.
Koristi i rizici konzumacije ljutogLjute paprike mogu da se sretnu na gotovo svakoj bugarskoj trpezi, ali su široko rasprostranjene i u drugim delovima sveta, pri čemu nema šanse da se ne spomene i Meksiko.
Tamo, zajedno sa kukuruzom, čili paprike se ređaju...
29. januar
Seme slačice - koristi i primenaVećina ljudi koji vole da začine svoja jela senfom znaju da se on proizvodi od biljke slačice. Francuzi su se setili da dodaju nefermentisani sok grožđa za vino u izmrvljene semenke pikantnog začina i tako su dobili egzotičan...
17. januar
Skuša - svojstva i zdravstvene koristiPored svog predivnog ukusa, skuša ima i mnogo korisnih svojstava za ljudski organizam. Na mestima gde ona živi i gde je love postoji na stotine načina njene pripreme u kombinaciji sa različitim proizvodima.
Mali broj ljudi...
05. januar
Pravilno začinjavanje i kuvanje pticaJela od ptica ne samo što su ukusna, nego su i dosta korisna, zato što sadrže velike količine hranljivih materija, minerala i mikroelemenata. Lako se vare i pogodna su i u dijetalnoj i u ishrani kod dece. Pored toga, pripremaju...
25. dec.