Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Listovi dunje - koristi i primenaListovi dunje - koristi i primena
05. okt.
Dunja je dobro poznato voće, koje služi bukvalno za sve. Može se konzumirati sveže, praviti džem, mus, sok, žele ili liker. Od dunja kuvaju čak i rakiju. Pečene dunje su divan desert, a na Pirinejima od njih prave i hleb...
Ulje mente - koristi i primenaUlje mente - koristi i primena
19. sep.
Kada se pomenu eterična ulja, jedna od prvih stvari koja pada na pamet je ulje mente. Razlog je taj što je jedan od najčešće korišćenih zbog brojnih zdravstvenih koristi. Smatra se da je menta jedna od prvih korišćenih...
Luk Šalot - koristi i primeneLuk Šalot - koristi i primene
16. sep.
Iako luk Šalot više nije nikakvo egzotično povrće za nas i možemo da ga sretnemo u nizu većih prodavnica ili tržišta, mi retko posežemo ka njemu, zato što nas zaprepasti njegova veća cena u poređenju sa našim crnim lukom...
Listovi kupine - koristi i primeneListovi kupine - koristi i primene
31. avgust
Svi obožavamo džemove, marmelade, kompote i voćne napitke napravljene od plodova kupine. Ništa manje zadovoljstvo nam donosi konzumiranje njegovih svežih plodova, za koje već znamo da su odličan antioksidans i donose...
Soja i njene zdravstvene koristiSoja i njene zdravstvene koristi
16. avgust
Američka agencija za hranu i lekove tvrdi da hrana koja sadrži proteine soje može smanjiti rizik od koronarnih bolesti srca. Ova tvrdnja se zasniva na otkriću komisjie da 25 g sojinih proteina dnevno kao deo dijete sa...
Е252 - definicija, primena i svojstvaЕ252 - definicija, primena i svojstva
15. avgust
Sigurno ste u po prodavnicama nailazili na proizvode koji imaju jako dug rok trajanja. To je zbog činjenice što se u njemu nalazi ogromna količina konzervansa i hemikalija koje čuvaju njegovu celovitost i sprečavaju da...
Koristi i štetnost paleo dijeteKoristi i štetnost paleo dijete
05. avgust
Postoji mnogo vrsta dijeta za mršavljenje. U ovom članku ćemo govoriti tačnije o takozvanoj paleo dijeti. Nutricionisti imaju različite stavove po pitanju koristi i rezultata ove dijete. Prema nekim stručnjacima paleo dijeta...
Ulje kima - koristi i primenaUlje kima - koristi i primena
28. jul
Kim je jedna od najkorisnijih biljaka i začina. On ima veoma izraženu aromu i u nekim krajevima je poznat kao kimel, divlji anis, divlji komorač. Kim je biljka koja je višegodišnja biljka iz porodice Štitare. Ne treba...
Priprema i začinjavanje mlevene junetinePriprema i začinjavanje mlevene junetine
11. jul
Bez sumnje, mleveno meso zauzima jedno od prvih mesta u kategoriji omiljenih mesnih specijaliteta. Uostalom, ko ne voli musaku ili pržene ćuftice? Mleveno meso je najčešće korišćena mešavina mesa, jer se može dodati...
Priroda i koristi belog čajaPriroda i koristi belog čaja
01. jul
Čaj se vekovima koristio kao lek. Sada savremena nauka ponovo otkriva ono što ljudi u Kini i širom sveta odavno znaju: biljni napitak donosi organizmu ceo buket hranljivih materija. Dok su zeleni i crni čaj veoma teški...
Za i protiv pivskog kvascaZa i protiv pivskog kvasca
18. jun
Pivski kvasac je tako nazvan, zato što dolazi od jednog te istog kvasca, korišćenog za fermentaciju i proizvodnju piva - Saccharomyces cerevisiae. Međutim, važno je da se shvati da je kvasac, koji je korišćen za...
Za i protiv konzumacije mlekaZa i protiv konzumacije mleka
16. jun
Teza da su mleko i mlečni proizvodi jedni od najkorisnijih namirnica neprestano se potvrđuje. Ovo je stanovište stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije, a i neprestano se potkrepljuje člancima na ovu temu. Međutim,...
Prednosti i primena zelenih začinaPrednosti i primena zelenih začina
11. jun
Ljudi koriste začine od pamtiveka. Osim što daju ukus i aromu jelima, različiti začini leče razne bolesti. Zeleni začini su neizostavni izvor zdravlja i aroma. Pogledajmo neke od najpoznatijih. Mirođija - bogata...
Razlika između kima i kuminaRazlika između kima i kumina
30. maj
Ponekad slična imena znače potpuno različite stvari i to je posebno važno za kulinarstvo. Iako kim i kumin imaju skoro isti nayiv i iako su oba začini i prilično aromatični (ali na drugačiji način), razlika svakako postoji...
Ulje konoplje - koristi i primenaUlje konoplje - koristi i primena
07. maj
Konoplja je bila jedna od prvih biljaka koje je čovek uzgajao. Njeno ulje ima jedinstven sastav, zahvaljujući kojem se koristi kao lek, hrana, energent i koristi se u građevinarstvu i tekstilnoj industriji. Evo koje su...
Avenantramidi - izvori i koristi antioksidanasaAvenantramidi - izvori i koristi antioksidanasa
04. maj
Ovas ima visok sadržaj antioksidanasa i korisnih biljnih jedinjenja nazvanih polifenoli. Ističe se jedinstvena grupa antioksidanasa, nazvanih avenantramidi, koji se nalaze u osnovi ovsa. Kako starite, tako su i novija...
Pinjole - koristi i hranljivi sastavPinjole - koristi i hranljivi sastav
25. mart
Pinjole ne pripadaju porodici mahunarki, kao što je kikiriki, već su tvrdi plodovi poput badema. To znači da kada se orašasti plodovi uklone iz šišarki, njihova spoljašnja ljuska takođe treba da se ukloni pre nego što se...
Kajsije - koristi i hranjljivi sastavKajsije - koristi i hranjljivi sastav
08. mart
Kasija je jedno od najukusnijih vrsta voća koje sazreva leti. Postoji mnogo načina da se koristi - može se jesti sirova, može se napraviti džem ili slatko od nje, mpže se sušiti ili se može dodavati raznim pecivima i desertima...
Za i protiv mlečne čokoladeZa i protiv mlečne čokolade
05. mart
Svi smo čuli o štetnosti i koristima tamne čokolade i kakaa. Mlečna čokolada je, s druge strane, kontroverzno iskušenje. Razlozi su logični – više šećera i više palminog ulja, koje je štetno za organizam i može dovesti...
Ulje karanfilića - koristi i primenaUlje karanfilića - koristi i primena
23. feb.
Istorija govori da su Kinezi koristili karanfilić više od 2000 godina za aromu i kao začin. Karanfilići su bili doneti iz Indonezije u Kinu još tokom 200. godine pre Hrista. Tada su ljudi držali karanfilić u svojim ustima...
Biljke kod zatvora i hemoroidaBiljke kod zatvora i hemoroida
02. feb.
Hemoroidi su naduvene vene u anusu i rektumu. Česti simptomi mogu da uljuče bol, svrab i rektalno krvarenje. Izuzetno neprijatni, oni nas teraju da upadnemo u lutanje i traženje lekova koji su često bezuspešni ili slabo...
Koristi i rizici konzumacije ljutogKoristi i rizici konzumacije ljutog
29. januar
Ljute paprike mogu da se sretnu na gotovo svakoj bugarskoj trpezi, ali su široko rasprostranjene i u drugim delovima sveta, pri čemu nema šanse da se ne spomene i Meksiko. Tamo, zajedno sa kukuruzom, čili paprike se ređaju...
Seme slačice - koristi i primenaSeme slačice - koristi i primena
17. januar
Većina ljudi koji vole da začine svoja jela senfom znaju da se on proizvodi od biljke slačice. Francuzi su se setili da dodaju nefermentisani sok grožđa za vino u izmrvljene semenke pikantnog začina i tako su dobili egzotičan...
Skuša - svojstva i zdravstvene koristiSkuša - svojstva i zdravstvene koristi
05. januar
Pored svog predivnog ukusa, skuša ima i mnogo korisnih svojstava za ljudski organizam. Na mestima gde ona živi i gde je love postoji na stotine načina njene pripreme u kombinaciji sa različitim proizvodima. Mali broj ljudi...
Pravilno začinjavanje i kuvanje pticaPravilno začinjavanje i kuvanje ptica
25. dec.
Jela od ptica ne samo što su ukusna, nego su i dosta korisna, zato što sadrže velike količine hranljivih materija, minerala i mikroelemenata. Lako se vare i pogodna su i u dijetalnoj i u ishrani kod dece. Pored toga, pripremaju...