Facebook
Omiljeno
Pinterest
Pretraga sajta
Zašto turšija omekša?Vrlo često, nepravilno skladištenje tegli turšije ili kiselih krastavaca dovodi do njihovog omekšavanja. Kada je temperatura visoka, mlečna kiselina u turšijama se uništava i deluje kao konzervans....
KupusAko imate srčana oboljenja, onda je dobro izbegavati konzumiranje povrća sa visokim sadržajem oksalne kiseline. Beli kupus je upravo takav, a 100 grama proizvoda sadrži samo 1 gram ove kiseline....
Pinjole - koristi i hranljivi sastavSmanjuju apetit – pinjole sadrže esencijalne masne kiseline kao što su omega-6 masne kiseline, kao i pinolenska kiselina. Prema nedavnim studijama, kada jedete pinjole, možete efikasnije da smršate jer smanjuju apetit....
Šta da jedemo kod gihta?Na ovaj način se smanjuje stopa formiranja mokraćne kiseline. Ljudi koji piju kafu imaju nizak nivo mokraćne kiseline u telu i imaju manje urata u urinu....
Kiselo MlekoKiselo mleko je mlečan kiseli proizvod koji se dobija fermentacijom mlečne kiseline u mleku....
KamilicaKamilica je bogata još kumarinima, flavonovim glikozidima apinom i patulitrinom, sluzavim materijama, nikotinskom kiselinom, salicilnom kiselinom, gliceridima oleinske, palmitinove, stearinske i linolonske kiseline, karotenom...
Prirodne antidepresivne namirniceOmega-3 masne kiseline u njemu su pogodne za depresivna stanja.
Orasi
Jedna od komponenti omega-3 masnih kiselina, alfa linolenska kiselina, prisutna je u odličnim količinama u orahu....
Kako se mleko siri?Mešajte ga tako da se kiselina može ravnomerno rasporediti po smesi.
Što više kiseline dodate, to ćete dobiti veće čestice vurde....
Bifidobakterije - zašto su korisne?Bifidobakterije imaju sposobnost da sinteziraju različite vitamine iz grupe B, uključujući tijamin (B1), piridoksin (B6), folnu kiselinu (B11), nikotinsku kiselinu (B3), riboflavin (B2)....
Riblje UljeRiblje ulje se sastoji od masnih kiselina, koje su poznatije kao omega-3 masne kiseline.
Postoje dve vrste omega-3 kiselina: EPA i DHA....
Kako sazreva sir?Proces zrenja ima za cilj da zgusne dobijenu mlečnu kiselinu koja je i njegov konzervans....
SumakTo su tanini i organske kiseline, a upravo ovi sastojci daju sumaku karakterističan kiselkast ukus. Tanini se najviše nalaze u kori i korenju biljke....
Ulje od KikirikijaSastav ulja od kikirikija
Glavne masne kiseline koje se nalaze u kikiriki ulju su - oleinska kiselina - 47%, linolova kiselina - 33.45 i palmitatska kiselina - 10%....
Vitamin FJedna od njih je vitamin F, koji je rastvorljiv u mastima i kombinuje u sebi linolnu, linolensku i arahidonsku kiselinu. Alfa-linolenska kiselina je deo kompleksa Omega-3, a linolna kiseline -Omega-6....
Neobična korist kiselog kupusaOsim vitamina, kiseli kupus sadrži i veliku količinu nikotinske kiseline, koja obezbeđuje normalan tok vitalno važnih ćelijskih procesa i daje kosi sjaj i čvrstoću noktiju....
Korovi koji su dobri za konzumacijuOna je izvor tiamina, niacina i cinka, vitamina A, C, E, K, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, pantenonske kiseline, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, bakra i mangana....
Jabukovo sirćeJabučna kiselina rastvara naslage mokraćne kiseline, koja se skuplja oko zglobova i postepeno eliminiše suvišnu kiselinu iz organizma. Tvrdi se čak da sirće ima i antivirusno dejstvo....
Kojih vitamina ima u jabukama?Vitamin B9 (folna kiselina)
Mnogobrojne su koristi folne kiseline. Ona je sadržena uglavnom u kori jabuka. Kao što se sećate, preporučuje se da jedete ukusno viće dobro oprano, ali ne i oguljno....