Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Crvenkasta GljivicaKoristi od crvenkaste gljivice
Konzumiranje crvenkaste gljivice blagotvorno deluje na zdravlje čoveka. Ona je doba izvor vitamina B grupe, čiju unos utiče na pravilan rad nervnog i kardiovaskularnog sistema....
23. okt.
Obloga kod gljivica na nogamaIzuzetno pomaže kod gljivica na nogama.
Možemo da natopimo pamučni tamoon i da ga stavimo da oboleli deo.
Dobro uvijemo i provodimo sa time bar jednu noć....
06. april
Obloga sa hidrogenom kod ekcema, prorijaze i gljivicaTakođe je efikasan kod gljivica na nogama ili bradavica po telu. Mažite dok ne nestanu potpuno.
Prilikom infekcija rana, gnojnih procesa, oderotina, hidrogen omogućava brže zarastanje....
06. april
Gulaš od gljivaNapraviti zapršku od aleve paprike, vode, gustina i dodati gljivama. Iseckati peršun sitno i dodati gulašu.
Gulaš od gljiva kuvati još pet minuta, pa skinuti sa ringle i servirati po želji....
02. nov.
Čorba od gljivaIzblendati i dodati ostatak gljiva. Kuvati još 10 minuta.
Čorba od gljiva je gotova....
06. sep.
Gljiva Mrka trubačaOblik gljiva mrka trubača
Gljiva nema jasno formiran klobuk i dršku, već je levkasto plodište sa centralnom šupljinom celom dužinom.
Gljiva naraste do oko 10 centimetara visine i 5-7 centimetara u prečniku....
24. april
Pileće grudi sa suvim vratom u sosu od gljivaPrijatno uz pileće grudi sa suvim vratom u sosu od gljiva!...
11. april
Da li je bezopasna buđ na hlebu?Razlog se nalazi u gljivicama koje ne vidimo, ali one se veoma brzo rasprostranjuju i obuhvataju ceo hranljivi proizvod. Najprostije rečeno, buđ je vrsta gljivice koja može biti zelena, braonkasta, crna, siva....
23. januar
Ima li glutena u kvascu?Kvasac je jednoćelijski mikroorganizam i pripada gljivama. Trenutno postoji najmanje 1.500 vrsta kvasca, ali one čine samo oko 1% svih gljiva na svetu....
22. feb.
BiserkaAko se ošteti, dobija crvenkastu nijansu. Miris ove pečurke se jedva oseti, ali mu je ukus veoma prijatan.
Kod mladih pečurki su lstići žuti, pa tek onda vremenom budu prošarani crvenkastom bojom....
24. okt.
Kako se pravi pivski kvasac?Pivske kvasne gljivice se podvrgavaju specijalnom procesu, povezanom sa samorazgrađivanjem....
01. maj
Da li srndać ima dvojnika?U našoj zemlji se nalazi crvenkasti srndać, koji je manji od običnog. Pri sečenju meso dobija crvenkasru boju, ima jak miris. Veoma je otrovna.
Drugi dvojnik srndaća je elegantni srndać....
21. mart
Zbog čega testo raste, kada mu se stavi kvasac?Svaka gljivica iz kvasca je mala hemijska fabrika, koja proizvodi ugljen dioksid. Kvasne gljivice su iz grupe jednoćelijskih gljiva i ima ih više od 1500 vrsta....
10. nov.
Zdravstvene koristi od kefiraKefir gljiva ima korisna svojstva zahvaljujući gljivicama i korisnim bakterijama koje sadrži. Osim toga, u kefiru se nalaze minerali i esencijalne aminokiseline, koje pomažu telu da se samo izleči i održava....
20. januar
Šta sadrži kvasac za hleb?Nema veze da li ćete sa police u prodavnici uzeti pakovanje suvog kvasca ili ćete iz rashladne vitrine izvaditi sveži kvasac, u oba slučaja imaćete termofilne kvasne gljivice....
16. dec.
Vrste kvasca za hleb. Kako da izaberemo?Suvi kvasac se dobija putem degidratacije gljivica. Količine vlage u njima je 8 procenata.
Suvi kvasac je predstavljen u obliku malih granula. Da bi se dobio, gljivice u njemu su dehidrirane za 65 procenata....
21. jun
Šta je to nutritivni kvasac?Proizvodi se od gljivica. Gljivice su jednoćelijski organizmi. Pivski kvasac i kvasac za hleb se prave od istih gljivica. Ali postoji razlika između njih....
11. maj
SunčanicaSunčanica se lako može pomešati sa veoma bliskom crvenkastom sunčanicom, s tim što je ova druga mnogo manja i meso joj je crvenkasto....
11. maj
1
Kako se pravi kvasac za hleb?Sveži ili suvi kvasac, koji kupujete u prodavnicama se prozvodi od industrijski proizvedenih kvasnih gljivica, koje se čuvaju u tečnoj hranljivoj sredini....
07. maj
Posno testoNeslaganja dolaze odatle što je on sastavljen od kvascnih gljivica koje su žive. Ali treba da se zna da su to samo gljivice koje su biljnog, a ne životinjskog porekla....
16. jul
1
BlagvaBlagvu treba da beru samo iskusni sakupljači gljiva, jer postoji velika mogućnost da se pomeša sa svojom dvojnicom - crvenom pupavkom. Zato treba da se dobro znaju razlike ovih pečurki....
23. okt.
Koliko vremena je potrebno da se aktivira kvasac?On predstavlja koncetrovanu masu kvasnih gljivica vrste Saccharomyces cerevisiae i masovno se koristi u prehrambenoj industriji....
15. januar
VinobojkaOna su prava, razgranata, do 3 m visine, gola, zelena, ponekad obojena u crvenkasto. Grane u gornjem delu stabla su obično razgranate....
14. januar