Kako se pravi pivski kvasac?

Kako se pravi pivski kvasac?

Pivski kvasac je jedan od najpreporučljivijih dodataka ishrani. On sadrži veliku količinu vitamina B grupa, a osim toga u njemu ima velikih količina minerala, kao što su natrijum, mangan, gvožđe i drugi. Pošto su vitamini i minerali u pivskom kvascu prirodnog organskog porekla, on je naročito cenjen od vegetarijanaca, koji žele da primenjuju potpuno organski i zdrav način ishrane.

Osim kao dodatak ishrani, pivski kvasac ima široku primenu i u industriji za proizvodnju piva. U praksi, pivski kvasac se dobija od jednoćelijskih gljivica, zahvaljujući kojima se odvija fermentacija piva. Upravo iskorišćene gljivice, koje su završile vredan posao u pivarama i primile veliku količinu minerala od ječma i hmelja su pivski kvasac, koji se može pohvaliti dobrim kvalitetima.

Za proces fermentacije se koriste jednoćelijske kvasne gljivice, Saccaromyces cerevisiae, izolovane posle dugogodišnje biotehnološke selekcije. Pivske kvasne gljivice se podvrgavaju specijalnom procesu, povezanom sa samorazgrađivanjem. Kao rezultat kontrolisanog odumiranja ćelija, enzimi u pivskim kvasnim gljivicama ih razgrađuju na osnovne komponente - mineralne soli, vitamine, aminokiseline, peptide, lipide, masne kiseline i t.d., fragmente, koji imaju dosta složenu hemijsku strukturu.

Dobijena kaša se dehidrira na niskoj temperaturi, ali mnogo nižoj od one, na kojoj se donija pekarski kvasac. Kao rezultat ovog procesa dobija se pivski kvasac u obliku u kome ste navikli da ga kupujete u apotekama i drogerijama.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji