Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Guščije mesoOdabir guščijeg mesa
Guščije meso se prepoznaje po svojoj tamnoj boji. Podseća na meso patke....
02. sep.
Guščija DžigericaIzbor i čuvanje guščije džigerice
Kada rešite da kupujete guščiju džigericu jedna on najvažnijih stvari na koje treba da obratite pažnju je pravilno čitanje etikete....
14. sep.
1
Začinjavanje jarećeg mesaJedan od osnovnih problema kod spremanja jaretine je to što ona ima dosta specifičan miris. Ako uspemo da začinimo jaretinu pravilno, onda ćemo moći da se izbavimo od toga i da uživamo u nežnom ukusu ovog sočnog i krhkog...
10. april
Tajne ukusnog mlevenog mesaNaravno, od značaja je i izbor odgovarajućih začina, ali ovde je sve u skladu sa individualnim ukusom....
08. dec.
Saveti za kuvanje mesaDa bi bilo ukusno i zdravo, meso se kuva na određeni način. Kuva se u vodi ili u bujonu od povrća. Ako meso stavite u vrelu vodu, gornji sloj proteina će se vrlo brzo zgrušati, što će sprečiti da se hranljive materije...
12. nov.
Greške kod pečenja mesaKao bilo koje zanimanje, tako i kulinarstvo, skriva svoje suptilne male tajne što se tiče pripreme hrane. To su često vrlo mali detalji, koji mogu drastično promeniti ukus celog jela. Na primer, kako izgleda jednostavno...
22. okt.
Koristi od masnog mesaPrilikom izbora koje ćemo svinjsko meso kupiti moramo se rukovoditi principom da se ono dalje ne prerađuje i konzervira....
25. april
Sušenje mesa u rerniSvinjsko meso nije najbolji izbor, jer veliki deo masti će se otopiti za vreme sušenja.
Rok trajanja sušenog svinjskog mesa je manji zbog visokog sadržaja masti....
22. mart
Metode za dimljenje mesaDimljenje mesa se primenjuje još od davnina, ne bi li se meso sačuvalo i koristilo duže vreme. Takođe, na taj način se mesu daje specifičan ukus i aroma.
Postoji nekoliko načina dimljenja mesa. Ovaj proces sam po sebi...
11. mart
Sosevi za pečena mesaZa pečeno meso je dobro da spremimo i neki sos, kako ono ne bilo previše suvo. Izabrali smo 3 različita recepta za soseve, koji odlično idu uz pečeno meso.
Prvi recept je za sos s pečurkama, koji je odličan za pečeno...
02. mart
Pravila za pečenje mesaRazličite vrste mesa, posebno ptičijeg, se peku prema posebnim pravilima koja ukoliko se naruše, u potpunosti uništavaju ukus i izgled mesa. Posebno je važno da se poštuju ova pravila kod mesa sa nadevom.
Kada birate meso...
02. okt.
Finese kod dinstanja mesaDinstano meso bude veoma ukusno ako se prate neke finoće prilikom pripreme. Klasično dinstanje mesa predstavlja prženje mesa, nakon toga se poklopi i dinsta na tihoj vatri sa malo tečnosti.
Dinstanje mesa je idealno za...
12. maj
Kako obezbediti proteine bez mesa?Važnost proteina za telo je toliko velika da se nazivaju gradivnim elementima tela. Čineći 17 procenata telesne težine, proteini dominiraju kao komponenta mišića, kože, noktiju, kose i očiju i glavnih unutrašnjih organa...
02. nov.
Jednostavni saveti za sotiranje mesaSotiranje je tehnika brzog prženja proizvoda u maloj količini masti. Masnoća treba da bude jako vruća, a meso ne treba mešati, već okretati pokretom tiganja.
Potrebno je da izaberete odgovarajući tiganj, koji je...
10. jun
Čvrsti argumenti ZA konzumaciju mesaMeso je kontroverzni deo dijete i same ishrane. Prema nekima - korisna je samo živina, a crveno meso treba izbegavati po cenu života.
Drugi su suprotnog mišljenja - piletina sadrži ogromnu količinu hormona koje treba...
14. dec.
Pogledajte efekat prestanka unosa mesaVegetarijanska ishrana postaje sve popularnije. Sve veći broj ljudi odlučuje se da potpuno prestane sa unosom mesa i mesnih prerađevina. Ovo neminovno utiče na čitav život čoveka.
Neki su pristalice, a neki protivnici...
07. mart
Finese u pripremi nojevog mesaSavladajte svoj strah, napravite izbor i uzmite sebi pakovanje ili dva. Namenite ih za neki poseban dan za vas i mentalno se pripremite da to uradite kako treba.
I vaš izbor je, recimo, pao na nojevo meso....
19. jun
Glikemijski indeks različitih vrsta mesaGlikemijski indeks je pokazatelj koliko brzinom se jedna namirnica pretvara u glukozu. Glukoza je glavni izvor energije u organizmu. Glikemijski ideks pokazuje koliko se nakon konzumacije određenih namirnica povišava nivo...
08. april
Dimljenje mesa u domaćim uslovimaDimljenje mesa čuva njegove karakteristike i poboljšava kvalitet ukusa, a veoma je dobar način da se sačuva duže vreme.
Procedura se odvija uz pomoć toplog dima. Pre dimljenja, meso treba da se dobro pripremi, jer sam...
02. jul
Uštipci od mesaTeleće i svinjsko meso sameljemo.
Slaninu isečemo na male kockice, papriku sitno isečemo, a kačkavalj izrendamo.
Belo luk sitno izrendamo.
Dodajemo začine i sve dobro promešamo. Sve ostavljamo na 30 minuta u frižideru...
08. okt.
Boršč bez mesaU maslacu izdinstaje iseckan luk, celer i šargarepu. Dinstajte 10-15 minuta i razredite sa oko 3 litre vrele vode.
Kad provri, dodajte krompir, očišćen i iseckan na kockice, i oprani pirinač. Kuvajte oko 20 minura i posolite...
30. maj
Pica bez mesaKvasac rastvoriti u toploj vodi i šećeru.
Umesiti testo i ostaviti ga u frižideru 15 minuta.
Staviti u pleh, razvući, premazati pireom i posuti parčiće krastavčića i sira.
Narendati kačkavalj. Peći na 200 stepeni...
19. april
Lazanja bez mesaSkuvajte i ocedite kore za lazanju. Proplaknite ih hladnom vodom.
Prodinstajte tikvice i šargarepu, dok ne omekšaju. Ostavite ih da se ohlade.
U tiganju istopite maslac. Dodajte brašno i upržite ga 5 minuta na umerenoj...
06. jul
Specijalitet od mesaZa ovaj recept će vam biti potrebno svinjsko meso - celo parče vrata ili file. Istanjite meso nožem, tako da se otvori i da se dobije veoliko pravougaono parče mesa, debljine pola santimetra.
Očistite povrće i luk sitno...
18. januar
Mekike od mesaU posudi promešakte kiselo mleko i jaje. Umutite dobro i u delovima dodajte prosejano brašno, so, šećer i sodu. Ponovo promešajte i ostavite na stranu.
U drugoj posudi stavite mleveno meso i začin za njega sa naseckanim...
29. okt.